top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 16 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas185
mod_vvisit_counterJuče507
mod_vvisit_counterOve sedmice692
mod_vvisit_counterProšla sedmica4791
mod_vvisit_counterOvaj mjesec13482
mod_vvisit_counterProšli mjesec20646
mod_vvisit_counterUkupno1430164
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Nagrađen istraživački rad studentkinja farmacije PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 16 maj 2016 11:20

altVlasenica - Studentkinje farmacije banjalučkog Medicinskog fakulteta, osvojile su priznanje za najbolji rad u sesiji iz toksikologije, na 57 kongresu studenata biomedicinskih nauka koji je održan na Srebrnom jezeru u Srbiji i tako banjalučki Medicinski fakultet prvi put upisale na listu učesnika ovog kongresa.

"Studentkinje Dragana Bundalo, Milica Jokić, Marina Janjetović i Vesna Lukić  istraživale su mogućnosti pojave lažno pozitivnih rezultata na amfetamin kod pacijenata na terapiji određenim lijekovima. Rad je stavio akcenat na ovu problematiku, te naglasito značaj uzimanjaalt farmakološke anamneze kod pacijenata koji se upućuju na laboratorijske pretrage i analize. U svakodnevnoj praksi taj značaj je često zanemaren od strane zdravstvenih radnika, a jasno je da to može dovesti do brojnih posljedica. Povod za ovo istraživanje nam je bio i podatak da je jedan čovjek dobio otkaz zbog loše farmakološke anamneze" - kaže autor israživačkog rada Vesna Lukić iz Vlasenice studentkinja pete godine farmacije i dodaje da nagrada nije bila očekivana. "Ne znam da li je početnička sreća ili šta već ali eto dobile smo nagradu i drago nam je zbog toga"- kaže Vesna.

altKongres je okupio preko 800 studenata sa 12 fakulteta iz Srbije i okruženja a prezentovano je više od 500 studentskih naučno-istraživačkih radova - kaže Lukićeva i ističe da je u istraživanje uloženo puno truda i rada . "Nije bilo lako. Počevši od traženja dobrovoljnih ispitanika i nabavke neophodnih lijekova, preko svakodnevne komunikacije sa mentorom na relaciji Banjaluka – Beograd putem mejla, do pronalaska test traka neophodnih za ispitavanje koje smo samostalno nabavile iz Berlina i Zagreba. Uz sve to, bile smo ograničene vremenomalt i finansijskim sredstvima. U jednom trenutku se činilo da sve ide u suprotnom smjeru od željenog, da nikada nećemo uspjeti i doći do cilja. Ipak, na kraju se to nije desilo. Pod mentorstvom doc. dr Danijele Đukić-Ćosić trud nam se i ovaj put, kao i uvijek, isplatio" - ističe Vesna i napominje da je sada cilj osnivanje Centra za naučno-istraživački rad pri studijskom programu Farmacija na Medicinskom fakultetu u Banjaluci gdje očekuju podršku Univerziteta, nadležnih ministarstava , organizacija i društava. "Nadamo se da ćemo našim primjerom motivisati druge studente da se tokom studija što više angažuju u ovakvom obliku samostalnog rada kroz koji se mnogo toga najlakše i najbolje nauči, da svoje studentske dane i prijateljstva sklopljena na fakultetu bogate i jačaju kroz ovakve poduhvate i da se bore i izbore za prilike koje zaslužuju" - poručuje Vesna Lukić, stipendista Fonda "Dr Milan Jelić".

alt

Poslednje ažurirano ponedeljak, 16 maj 2016 11:26
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom