top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 70 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas638
mod_vvisit_counterJuče650
mod_vvisit_counterOve sedmice638
mod_vvisit_counterProšla sedmica5104
mod_vvisit_counterOvaj mjesec16423
mod_vvisit_counterProšli mjesec19854
mod_vvisit_counterUkupno880002
Baner
Baner
Baner

Milići : Poljoprivrednici upoznati sa uticajem klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 14 novembar 2017 13:22

altMilići - Predavanje na temu “Uticaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju” održano je danas u Milićima . Jadranka Bojić savjetodavac za voćarstvo u Regionalnoj savjetodavnoj službi Bratunac kaže da je predavanje prilagođeno svim poljoprivrednim proizvođačima bez obzira kojom vrstom poljoprivrede se bave.

"I stočarima, pčelarima itd.Predavanje ima za cilj da ukaže na osnovne činioce koji mogu uticati na poljoprivrednu proizvodnju. Do sada smo imali teme koje su se odnosile na tehnologiju proizvodnje, a ova tema je nešto novo i na području opština u kojima mi radimo do sada je nismo obrađivali " - kaže Bojićeva.

Poljoprivrednici koji su prisustvovali predavanju ističu da i sami uviđaju klimatske promjene i da nastoje da prilagode proizvodnju . Hasan Buhić sa Žutice prije dvije godine počeo je da se bavi malinartsvom. "Velike su bile toplote ali ja imam navodnjavanje, iz rijeke tako da nisam puno izgubio. Što se tiče sadnica dobro su podnijele ali cijena mi ne odgovara, bila je niska, tako da neću proširivati malinjak" - kaže Hasan.

Hasan

Sistem za navodnjavanje u malinjaku ima i Ljubica Knežević. "Rodom sam zadovoljna, ali cijenom nisam. Potpisali smo ugovor na 1,90 KM, a nama je isplaćeno po 1,70 KM jer 0,20 feninga ide otkupljivaču. Ako ova cijena bude i sledeće godine, ja je neću ni brati" - kaže Ljubica.

Predavanje je organizovala opština Milići u saradanji sa Regionalnom savjetodavnom službom iz Bratunca i kancelarijom UNDP-a  Srebrenica. Dejan Golić samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Milići kaže da na području opštine ima 350 registrovanih poljoprivrednih proizvođača te da su stručna predavanja iz oblasti poljoprivrede redovna aktivnost . "Predavanja organizujemo na našu ili na inicijativu poljoprivrednika" - kaže Golić.

Predavanje na temu “Uticaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju” predstavnici Regionalne savjetodavne službe održali su do sada u Skelanima i Zvorniku. Danas je na rasporedu Vlasenica a do kraja novembra predavanje će biti održano u Bratuncu.

Poslednje ažurirano utorak, 14 novembar 2017 13:24
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom