top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 19 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas217
mod_vvisit_counterJuče341
mod_vvisit_counterOve sedmice217
mod_vvisit_counterProšla sedmica2612
mod_vvisit_counterOvaj mjesec7695
mod_vvisit_counterProšli mjesec19129
mod_vvisit_counterUkupno1039807
Baner
Baner
Baner

Milići : Podijeljeno 72 sistema za navodnjavanje PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 23 novembar 2017 12:48

altMilići - Proizvođači malina na području opštine Milići, njih 72 danas su dobili sisteme za navodnjavanje kao podsticaj razvoju poljoprivrede. Lazo Vuković sada je u penziji i oldučio je da se bavi malinarstvom. “Penzije su skromne i dobro će doći dodatni prihod. Za početak sam posadio 2 dunuma i planiram se proširiti ako cijena bude bolja sledeće godine. Sistem za navodnjavanje će mi dobro doći." - kaže Vuković.

Spasoje Mirković sa Rogača ima 10 000 sadnica maline i to mu je dodatna djelatnost. “Vodu za navodnjavanje ću uzeti iz obližnjeg potoko, putem pumpe. Do sada nisam navodnjavao malinu" - kaže Mirković.

alt
alt

alt
Milica Vukotić iz Raškovića već tri godine se bavi malinarstvom. "Suša mi je umanjila rod, nadam se da će ovaj sistem za navodnjavanje da mi poboljša prinos. Imam 6 dunuma ljetnje maline i 2,5 dunuma polke. Hvala onima koji su nam dodijelili ovu pomoć" - kaže Milica.

Besim Mustafić iz Raševa, tradicionalo se bavi proizvodnjom maline. Kaže još od 1983. godine.

alt
alt

alt
“Trenutno imam oko 3,5 dunuma, imao sam blizu 3 tone prinosa ove godine ali cijena maline je ispod svakog minimuma a i podsticaji kasne. Šest godina se bavim integralnom proizvodnjom maline i zato imam kvalitet maline borj 1. Ja sam već o svom trošku djelimično pokrio sistemom za navodnjavanje svoju parcelu i ono što nisam sad ću zahvaljujući pomoći opštine." - kaže Mustafić.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Milići, Dejan Golić kaže da je nabavka sistema za navodnjavanje realizovana iz sredstva za podsticaj poljoprivredi u 2017-u godini.“Ove godine sistemima za navodnjavanje pokriveno je 30 ha pod malinom i svima kojima bude potreban sistem mi ćemo se potruditi da obezbjedimo" - kaže Golić.

Danas je podijeljeno i 8000 sadnica za 5 malinara koji su imali štetu od suše - napominje načelnik opštine Milići Momir Lazarević i dodaje da je za nabavku sadnica maline i sistema zaz navodnjavanje izdvojeno 26 500 KM. “Bitno je da svi uzgajivači maline imaju sistem za navodnjavanje. Ovim pokazujemo da vodimo računa o razvoju pojoprivrede. Pomogli smo ove godine i pčelare sa oko 4500 KM i dajemo za mljekarstvo podsticaj od 0,05 KM po litru" - kaže Lazarević.

Sistemi za navodnjavanje podijeljeni su i u julu mjesecu a ovaj vid podsticaja tad je ostvarilo 42 proizvođača maline.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom