top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 22 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas32
mod_vvisit_counterJuče244
mod_vvisit_counterOve sedmice852
mod_vvisit_counterProšla sedmica2309
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6919
mod_vvisit_counterProšli mjesec9581
mod_vvisit_counterUkupno1071151
Baner
Baner
Baner

Sarajevo : Rosterom ka profesionalnom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 26 januar 2018 12:12

alt
alt

alt
Sarajevo - Roster medijskih profesionalaca posvećenih podizanju javne svijesti o rodno zasnovanom nasilju, kroz primjenu profesionalnih standarda u izvještavanju o ovom društvenom problemu formiran je 25. januara u Sarajevu. Formiranje Rostera rezultat je višemjesečnih aktivnosti i kampanje projekata pod pokroviteljstvom UN Women ureda u BiH.

“Pokušavamo pomoći vlastima u BiH da ispune svoje međunarodne obaveze koje proizilaze iz Istambulske konvencije i drugih međunarodnih akata. To su oni standardi prema kojima vlasti imaju obavezu da aktivno djeluju na suzbijanju svih vrsta nasilja. Roster je prilika da se javno doprinese procesu prevencije nasilja” - kaže predstavnik UN Women ureda u BiH David Saunders.

Fatima Bećirović iz Gender centra FBiH predstavila je neka od iskustava i zapažanja u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem iz perspektive institucije koju predstavlja. “Sistem podrške osobama koje prežive nasilje nije ujednačen na cijeloj teritoriji BiH. Svaka žrtva nasilja treba da ima jednak pristup zaštiti u cijeloj zemlji, a svakog počinitelja nasilja potrebno je na adekvatan način sankcionisati. Mi smo već krenuli, zajedno sa medijima u prevenciju nasilja kroz projekat koji renutno radimo na području Srednjebosanskog kantona i Kantona 10 " - kaže Bećirović.

alt
alt

alt

"Uspostavljanje mreže je završetak jedne i početak druge faze projekta, koja će značiti uspostavljanje saradnje između novinara iz različitih medija, različitih dijelova BiH, edukaciju o specifičnim temama, prvenstveno nasilja prema ženama i djevojčicama" - kaže sekretar udruženja BH Novinari Borka Rudić i dodaje da je potrebno stvoriti drugačiju perspektivu u javnom prostoru za žrtve nasilja i za ovaj problem, na koji društvo mora odgovoriti na drugačiji način.

Roster je okupio 30 novinara i novinarki javnih i privatnih medija iz Sarajeva, Banjaluke, Doboj Juga, Milića, Doboja, Brčkog, Zenice, Sokoca, Pala, Sanskog Mosta, Bugojna, Mostara, Bihaća, Bijeljine i Livna, koji će u narednom periodu definisati i potpisati zajedničku deklaraciju sa ciljem objektivnog, etičkog i profesionalnog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju.

alt
alt

alt

Učesnici su istakli potrebu aktuelizovanja ovog društvenog problema u lokalnim zajednicama kroz izvještavanje lokalnih medija, kao i da je problemu potrebno pristupiti iz različitih perspektiva. Rečeno je i da je bitan kontinuitet u medijskom izvještavanju o slučajevima nasilja i kako ovakve priče treba pratiti od početka do kraja te izbjegavati dnevno-senzacionalističko izvještavanje.

Susret je održan u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“ koji realizuje Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u Bosni i Hercegovini i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

Poslednje ažurirano petak, 26 januar 2018 12:16
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom