top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 25 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas185
mod_vvisit_counterJuče213
mod_vvisit_counterOve sedmice185
mod_vvisit_counterProšla sedmica2076
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5051
mod_vvisit_counterProšli mjesec10840
mod_vvisit_counterUkupno1059702
Baner
Baner
Baner

U svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta - 6. februar PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 06 februar 2018 06:48

altŠesti februar širom svijeta se obilježava kao Dan sigurnijeg Interneta, a ove godine pod motom „Stvaraj, poštuj i poveži se: bolji internet počinje s tobom“.

Uslijed konvergencije medija, internet svakim danom postaje sve značajniji izvor medijskih sadržaja.

Kako se navodi u saopštenju Regulatorne agencija za komunikacije, za mnogu djecu YouTube i druge platforme na internetu od najranije dobi predstavljaju osnovni izvor i način gledanja audiovizuelnih sadržaja i u dobroj mjeri su zamijenile klasični televizijski program.

Prema istraživanju Save the Children BiH YouTube je aplikacija/platforma koju djeca u BiH najviše koriste na internetu.

Čak 66 posto djece u dobi devet do 17 godina svakodnevno koristi YouTube.Za razliku od tradicionalne televizije, platforme kao što je YouTube ne podliježu pravilima za regulaciju audiovizuelnih sadržaja.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u Bosni i Hercegovini kreira regulatorni okvir, odnosno pravila za televizijske i radijske stanice, te prate poštovanje tih pravila.

Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija RAK-a sadrži cijelo poglavlje namijenjeno zaštiti maloljetnika.

Kako je rečeno, mediji, posebno za mlađe gledaoce, kreiraju sliku svijeta koja može biti iskrivljena, ali koja za njih postaje društvena stvarnost.

Zbog toga je od velike važnosti djecu i mlade zaštiti od medijskih sadržaja koji mogu imati negativan uticaj na psihičiki, fizički i moralni razvoj djece, te ih pozitivno usmjeriti kako bi se maksimalno iskoristio potencijal medija za obrazovanje, informisanje, razvijanje pozitivnih društvenih vrijednosti, zdravih životnih navika, te zabavu.

S obzirom na porast korištenja medijskih platformi na internetu, RAK poziva roditelje da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti djece i omoguće djeci da uživaju u svojim komunikacijskim pravima, a posebno da razvijaju i upravljaju medijskim navikama djece u smisli postavljanja pravila u kojoj količini, u koje vrijeme i koje medije djeca smiju koristiti, da razgovaraju s djecom o njihovim medijskim navikama i uticaju pojedinačnih sadržaja na njih, a posebno onih koje im mogu prouzrokovati nelagodu, strah i druge negativne emocije, te da razgovaraju s djecom o sigurnosti na internetu i zaštiti ličnih podataka.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom