top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 34 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas23
mod_vvisit_counterJuče244
mod_vvisit_counterOve sedmice843
mod_vvisit_counterProšla sedmica2309
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6910
mod_vvisit_counterProšli mjesec9581
mod_vvisit_counterUkupno1071142
Baner
Baner
Baner

Milići : Visoki predstavnik i predstavnici Indije i Austrije na obilježavanju 15 rođendana OSM PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 01 mart 2018 12:29

alt
alt

alt
Milići - Milići su u subotu (24.02.) ugostili predstavnike Austrije i Indije a dan ranije (23.02.) i visokog predstavnika u BiH. Visoki zvaničnici došli su u Miliće na poziv Omladinskog savjeta Milići a povodom obilježavanja 15 godina postojanja i rada ove organizacije.

Visoki predstavnik  u BiH Valentin Incko, bio je uvodničar na panel diskusiji na temu “Aktuelni čas u BiH i društvena uloga mladih” koja je održana u amfiteatru SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima. „Apelovao sam na mlade da ne idu iz svoje zemlje da sami nešto preduzmu, da ne čekaju da budu zaposleni kod elektroprivrede ili telekoma već da budu aktivniji. Ako ne mogu osnovati neku svoju firmu, neka učestvuju u demokratskim procesima, treba da se uključe u stranke ili omladinske pokrete ili da učestvuju na izborima" – izjavio je Incko za "Magic" radio.

alt
alt

alt
Tokom posjeta ambasadora Indije i zamjenika ambasadora Austrije, (24.02), održani su sastanci, na kojima su osim zvaničnika opštine Milići bili prisutni i predstavnici opština Vlasenica i Srebrenica te poslanik u parlamentu Republike Srpske Radovan Višković.

Ambasador Indije u BiH Raul Čabra je rekao da je o svim aspektima moguće saradnje između ovog regiona i Indije i pozvao privrednike na forum "Indija-Evropa", koji će biti održan početkom marta u Delhiju . „ Takođe, pozvao bih mlade ljude da iskoriste mogućnosti koje Indija daje građanima BiH u pogledu školarina. Volio bih da ohrabrim mlade ljude da se informišu o tome na društvenim mrežama i internet stranici ambasade Indije“ – kaže Čabra.

alt
alt

alt
Zamjenik ambasadora Austrije u BiH Volfgang Til, podsjetio je da  je Republika Austrija  veliki investitor u BiH i namjerava to da ostane i u budućnosti. “Prednosti ove zemlje su njen geografski položaj, stabilnost domaće valute i radna snaga. Takođe je veoma važno naći ljude koji se koriste stranim jezicima i austrijska Ambasada je krajem 2016. godine osnovala institut koji nudi kurseve jezika i mi ohrabrujemo mlade ljude da dođu i budu dio toga” - rekao je Til.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević je rekao da je opština Milići otvorena za investitore, i da je u tom smislu spremna da pruži odgovarajuće olakšice. “Opština može ponuditi svim zainteresovanim investitorima bez naknade sve što je u našoj nadležnosti, s ciljem da zaposlimo što veći broj građana. Ovdje smo pozvali i predstavnike opština Vlasenica i Srebrenica, jer smatramo da veće projekte ne možemo realizovati sami već zajedno sa komšijama” – ističe Lazarević i dodaje da je dogovoreno da privredna delegacija Austrije posjeti Miliće, da bi mogli da se konkretizuju određeni potezi.

Narodni poslanik u parlamentu Republiike Srpske Radovan Višković kaže da je indijskom ambasadoru predstavio potencijale koje ova regija ima, od šuma, rude, vode, hidropotencijala, do poljoprivrede.“Vi znate da je regija Birač među značajnijim proizvođačima maline, kupine i jagode, pa smo i to prezentovali njegovoj ekselenciji da bi se možda ovdje pojavio neki investitor iz Indije, koji bi gradio hladnjače i sutra te proizvode plasirao i na indijsko tržište” – kaže Višković i podsjeća da kompanija “Boksit”, kao nosilac razvoja opštine i regije, već ima svoje poslovno predstavništvo u Kini i da je ovlašteni predstavnik i distributer značajnih  kineskih kompanija na ovim prostorima. “Ako je jedna velika Kina prepoznala Kompaniju `Boksit`, Miliće i ovu regiju da s nama radi onda ne vidim problem da ne možemo takvu ili sličnu saradnju ostvariti i sa Indijom” - kaže Višković.

alt
alt

alt
Nakon sastanaka sa zvaničnima opština Milići, Vlasenica i Srebrenica, program oblježavanja 15 godina postojanja Omladinskog savjeta Milići nastvaljen je panel diskusijom u amfiteatru SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima na temu „Bogatstvo različitosti kultura i tradicija“, a zatim je u Omladinskom centru upriličena prezentacija aktivnosti koje je Omladisnki savjet realizovao i uručene povelje i zahvalnice pojednicima i kolektivima koji su podržavali rad Omladinskog savjeta Milići.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić jedan je od zvaničnika koji su dobili povelju .„Zaista mi je zadovoljstvo što me smatraju kao dio tima koji predstavlja kompletnu regiju Birač i što su mi uručili povelju. Ja sam danas i predočio prisutnima da smo mi kao regija kandidovani za titulu Evropske prijestolnice kulture 2024. godine, i to je dobra prilika da se udružimo i pokažemo da imamo kapaciteta i potencijala koje trebamo staviti u funkciju. U toku je izrada Master plana koji bi trebao da bude završen do 11. marta kada obilježavamo Dan opštine Srebrenica. I Srebrenica ima dosta mladih koji žele da rade i to ćemo i pokazati“ – kaže Grujičić.

Povelja je otišla i u opštinu Vlasenica, a u ime načelnika opštine povelju je preuzela predsjednica SO-e Vlasenica Gordana Trampić.

„Ja hoću  da se zahvalim Omladinskom savjetu. Ova povelja mnogo nam znači. Govori, da su čelnici opštine Vlasenica prepoznali mlade kao bitan segment u funkcionisanju jedne lokalne zajednice i mi želimo da ih uključimo u sve tokove, jer bez mladih ljudi nema ni jednog drugog razvoja – socijalnog, privrednog i političkog" – kaže Trampić.

U obiležavanju 15 godina postojanja OSM-u, ruku podrške dao je i srenjdoškolski centar "Milutin Milanković" Milići, što je bio razlog da povelju dobije i direktorica centra Vesna Bogičević.

"Mnogo nam znači ova povelja. Stefan je kvalitetan student i aktivista i ja se nadam da ćemo našu saradnju unaprijediti u nakom budućem periodu a OSM uvijek će imati podršku SŠC-a“ – kaže direktorica Bogičević.

alt
alt

alt

Predsjednik Omladinskog savjeta Stefan Milić rekao je da je za mlade ljude veoma važno da svojim aktivizmom pokažu da su društveno angažovani, te da svojom snagom, promućurnošću i odlučnošću mogu da afirmišu svoju lokalnu zajednicu. „Zahvalni smo i Evropskom pokretu u BiH koji je našu lokalnu sredinu učinio evropskom, otvorenom za saradnju“ – kaže Milić.

alt
alt

alt

Nakon uručivanja povelja i zahvalnica u večernjim satima, građani Milića imali su priliku da se upoznaju sa tradicionalnom indijskom muzikom koju su dočarali umjetnici kulturnog centra Ambasade Indije u Mađarskoj.

Osim aktivnosti koje su organizovane 23. i 24. februara, Omladinski savjet je za mlade ljude organizovao i predavanje, na kojem je gost bio advokat Miloš Stevanović iz Bijeljine kao i predavanje na temu “Ako misliš piti vozač nemoj biti”, koje su realizovali predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Među dobitnicima povelje je i radio Medžik Milići koji je OSM pratio od osnivanja do danas .

alt
alt

alt

Poslednje ažurirano četvrtak, 01 mart 2018 12:32
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom