top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 13 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas21
mod_vvisit_counterJuče244
mod_vvisit_counterOve sedmice841
mod_vvisit_counterProšla sedmica2309
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6908
mod_vvisit_counterProšli mjesec9581
mod_vvisit_counterUkupno1071140
Baner
Baner
Baner

Srebrenica : Projektima do boljeg položaja žena u Podrinju PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 07 mart 2018 12:55

alt
alt

alt
Srebrenica - "Položaj i uloga žena u ruralnim zajednicama“ bila je tema okruglog stola koji je juče  u Srebrenici, okupio predstavnike institucija i ženska udruženja iz Podrinja. Učesnici okruglog stola diskutovali su o zdravlju, radnoj eksploataciji žena, obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, mirovnom aktivizmu i drugim temama - kaže Mima Dahić koordinatorica u Udruženju građana “Vive Žene” Tuzla koje je dalo podršku organizaciji orkuglog stola i koje već nekoliko godina radi na osnaživanju žena u ruralnim zajednicama Podrinja.

"Žene nemaju adekvatan pristup zdravstvenim ustanovama. I danas se dešava da mlade djevojke ne nastavljaju školovanje nakon osnovne škole, ove žene su puno učinile na pomirenju  usvojim zajednicama o čemu se malo govorilo a evo sada pričamo i o tome.Pristup žrtvama nasilja u porodici je takođe problem jer prva sigurna kuća je u Bijeljini" - kaže Dahić.

alt
alt

alt
Ifeta Mejremić predsjednica UŽ "Jadar" iz Konjević Polja navodi da ovo udruženje tri godine radi na osnaživanju žena u seoskim zajednicama i predstavlja primjer kako i na koji način se ženama može pomoći kada je u pitanju reproduktivo zdravlje.

„Mi smo nedavno imali preglede žene u Burnicama gdje je pregledano oko 30 žena i to je način na koji mi njima možemo pomoći. Takođe bih željela da žene znaju da svaki vikend u Srebrenicu dolazi doktorica Fatima, kod koje mogu da dođu da se pregledaju. Ona je prošli vikend besplatno pregledala 60 žena“ - kaže Ifeta.

Radna eksploatacija žena je, kako kaže Nada Marković predsjednica udruženja žena "Maja" iz Kravice , globalni problem ali svakako i lokalni.

„Naša organizacija pripada mreži RING i želimo mlade djevojke ali i žene infromisati šta sve može da se krije iza, recimo primamljivog oglasa za posao„ - kaže Markovićeva.

Mevlida Mehanović iz udruženja žena povratnica "Podrinjka" Srebrenica smatra da problemi o kojima se razgovaralo na okruglom stolu nisu samo problemi žena već društva u cjelini.

„Najveći problem žena Podrinja je nevidljivost. Iako dosta VIVE žene rade na ovom terenu mi nismo uspjeli da pokažemo šta sve imamo a imamo mnogo toga. Ovom prilikom ja se zahvaljujem i medijma koji nam pomažu da se vidi ono što mi proizvodimo i na čemu radimo" - kaže Mevlida.

Nizama Sejmenović predsjednica udruženja žena iz Cerske napominje da je svakodnevni problem ruralnih sredina odlazak porodica, što utiče i na smanjenje broja djece u područnim školama, pa i do zatvaranja područnih odjeljenja.

„Ja radim 15 godina u osnovnoj školi u Cerskoj i unazad dvije godine primjetan je manji broj učenika jer porodice odlaze" - navodi Nizama.

Vesna Erić iz udruženja žena "Maja" Kravica ističe da žene mogu dati veliki dorpinos izgradnji mira i pomirenja među etinički različitim grupama, jer kako kaže "mir i mirovni aktivizam nije samo odsustvo rata". 

„Mi moramo svakodnevno da radimo na mirovnim inicijativama kako bismo poboljšale položaj žena u svim društvenim sferama" - kaže Erićeva.

alt
alt

alt

U ostvarivanju većih prava, žene očekuju podršku lokalnih zajednica. Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković ističe da opština Srebrenica u svom buždetu za ovu godinu nema budžetsku stavku koja direktno pomaže žene.

„Ali naravno u okviru budžetske stavke kroz podršku projektima nevladinih organizacija na čijem su čelu žene, imamo mogućnost da pomognemo u ostvarivanju njihovih prava  a pogotovo podržavamo projekte koji se tiču ruralnog razvoja" - kaže Alivuković.

"Mreža žena u Podrinju" koju čine udruženje poljoprivrednih proizvođača Drina, neformalna ženska grupa Suha, te udruženja žena: Maja - Kravica, Jadar- Konjević Polje, Podrinjka - Srebrenica i udurženje žena iz Cerske, dobila je novu članicu, udruženje žena Podrinje iz Vlasenice.

„Ideja da se pirključimo ovoj mreži je došla kroz saradnju sa UŽ "Maja" Kravica i tako smo prošle godine učesvovale na sajmu u Tuzli i vjerujemo da ćemo kroz Mrežu uspjeti da podržimo i aktiviramo naše žene kako u ruralnom tako i u gradskom području" - kaže članica UZ Podrinje Vlasenica, Sabina Zekić.

alt
alt

alt

Osim UG "Vive žene" iz Tuzle, podršku okruglom stolu koji je organizovala "Mreža žena u Podrinju", dala je i kancelarija  Misije OSCE u Srebrenici.

Okrugli sto je organizovan kao doprinos obilježavanju 8. marta, Dana žena, da bi se pružila prilika ženama iz urbanih i ruralnih zajednica da diskutuju o svom položaju, svakodnevnim problemima, te da predlože rješenja i akcije za njihovo prevazilaženje. Aktivnost je  dio projekta UG "VIVE žene" pod nazivom „Osnaživanje žena na selu“ kojeg podržava Olaf Palme International Centre.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom