top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 78 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas397
mod_vvisit_counterJuče764
mod_vvisit_counterOve sedmice2137
mod_vvisit_counterProšla sedmica3657
mod_vvisit_counterOvaj mjesec9210
mod_vvisit_counterProšli mjesec12250
mod_vvisit_counterUkupno1097217
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Studenti obilježili Svjetski dan šuma PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 21 mart 2018 12:31

alt
alt

alt
Vlasenica - Studenti i profesori studijskog programa Šumarstvo u Vlasenici obilježili su Svjetski dan šuma, 21.mart, svečanom akademijom i prigodnim kulturno-umjetničkim programom. Dekan Poljoprivrednog fakulteta doc.dr Dejana Stanić, navodi da šume pokrivaju oko 30 odsto ukupnih kopnenih površina na planeti Zemlji, odnosno prostiru se na četiri milijarde hektara. 

"Prema podacima katastra šuma i šumskog zemljišta, ukupna površina šuma u Republici Srpskoj iznosi 51,7 odsto od ukupne površine Srpske. Šumama ne treba da posvetimo samo jedan dan, nego treba svakodnevno da ih čuvamo, jer one čuvaju nas, a toga često nismo ni svjesni" kaže Stanićeva.

alt
alt

alt
Stefan Bojić, viši asistent na studijskom programu Šumarstvo u Vlasenici kaže da su šume u lošem stanju te da studenti kroz terensku nastavu, pošumljavanjem nastoje da šumama vrate u “život”.

"Pošumljavanje obavljamo u proljeće i jesen. Sarađujemo sa ŠG "Birač" i vršimo pošumljavanje na području Osmaka, Zvornika i Han Pijeska" - kaže Bojić.

alt
alt

alt
Nikola Petrović, predstavnik studenata studijskog programa Šumasrtvo u Vlasenici, kaže da je zadovoljan uslovima koje je imao tokom četiri godine studija na ovom odsjeku. "Što se tiče terenske nastave, ne postoji nijedan segment koji nismo obradili. Posjećivali smo rasadnike u Doboju i Centar za sjemenarstvo u Novom Sadu" - kaže Petrović.

Načelnik opštine Vlasenice Miroslav Kraljević podsjetio je da je studijski program Šumarstvo u Vlasenici

alt
alt

alt
počeo sa radom 2011. godine i da je veliki broj studenata već završio školovanje i našao posao u struci. "Osnovni cilj je da proizvodimo kadrove koji su traženi na tržištu i mi smo otvaranjem ovog studijskog programa to i pokazali. Ove godine planiramo da u Vlasenici uvedemo i smjer drvoprerada, a narednih godina još neki" - kaže Kraljević.

U okviru kulturno-umjetničkog programa, osim učenika osnovne i srednje škole, te predstavnika Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, nastupili su i članovi Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Vlasenice. Umjetnički rukovodilac Slaviša Pejanović kaže da su učestvovale dvije grupe. "Mlađa grupa se predstavila igrama iz okoline leskovačke Morave a prvi ansambl igama iz Šumadije" - kaže Pejanović.

alt
alt

alt

Kristina Ćiković iz Sokoca, studentkinja druge godine, povodom Svjetskog dana šuma, upućuje poruku svima, koji ne vode računa o jedinim "plućima" planete Zemlje.

"Čuvajte i štitite šume. Ne uništavajte ih! - poručuje Kristina.

Obilježavanju Svjetskog dana šuma, u amfiteatru zgrade Fakulteta u Vlasenici prisustvovali su i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, u okviru kojeg djeluje studijski program u Vlasenici, te rukovodstva opštine Vlasenica, lokalnih institucija i ustanova.

alt
alt

alt

Svjetski dan šuma studenti u Vlasenici su prvi put obilježili 2012. godine, kada su osim sadnje poljskog cvijeća, napravili i maketu planete Zemlje koju su postavili u hol zgrade fakulteta, kao podsjetnik da šume i druga prirodna bogatstva ne treba samo da iskorištavamo već u prvom redu da ih čuvamo i njegujemo.                                                                                                                                                                      

alt
alt

alt

alt
alt

alt

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom