top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 23 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas180
mod_vvisit_counterJuče430
mod_vvisit_counterOve sedmice2994
mod_vvisit_counterProšla sedmica3468
mod_vvisit_counterOvaj mjesec9253
mod_vvisit_counterProšli mjesec15055
mod_vvisit_counterUkupno1162401
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Mediji i terorizam: Izbjegavati senzacionalističko ili očigledno netačno izvještavanje PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 11 septembar 2018 07:26

altJahorina - Više od 100 novinara i medijskih radnika iz Bosne i Hercegovine i regije okupilo se da razgovara o medijima i terorizmu, na konferenciji organizovanoj od strane Misije OSCE-a u BiH, od 31.avgusta do 02. septembra na Jahorini. Diskusija je bila usmjerena na poslednje trendove, izazove i standarde u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu na modernoj medijskoj sceni.

„Novinari i urednici suočavaju se sa mnogobrojnim izazovima pri obradi osjetljivih tema kao što je tema terorizma. Jedan od tih izazova je i kako odgovoriti na zahtjeve građana za informacijama, a istovremeno ostati nepristrasan i objektivan, te pri tome izbjeći upadanje u zamku pojačavanja osjećaja straha, koji je često prisutan u ovoj oblasti“, istakao je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Pomoćnik generalnog direktora za komunikacije i informisanje UNESCO-a, Moez Chakchouk, smatra da razvoj medija ima suštinski značaj za razvoj države. „Etično i profesionalno izvještavanje podrazumijeva informisanje građana bez preuveličavanja ili senzacionalizma. To je veoma važno, jer senzacionalizam donosi veću vidljivost koju teroristi priželjkuju, a koja bi za posljedicu mogla imati i izvođenje dodatnih napada. Uravnoteženim i pluralističkim izvještavanjem mediji mogu pomoći u prevladavanju etničkih, političkih, vjerskih i socijalnih podjela. Profesionalno i etično novinarstvo pomaže u ostvarenju mira, dijaloga i uzajamnog razumijevanja“, izjavio je Chakchouk.

altNenamjerno ili nehotično pojačavanje narativa nasilnog ekstremizma novinarima nameće izrazito tešku dilemu, istakla je Terri Judd, konsultantica za suzbijanje nasilnog ekstremizma i strateške komunikacije. „Upravo su iz tog razloga forumi poput ove konferencije OSCE-a na temu medija i terorizma veoma važno sredstvo osnaživanja medija znanjem i vještinama koje će im pomoći da se suprotstave porukama, izgrade otpornost i pruže podršku onim zajednicama u kojima postoje pojedinci podložni destruktivnoj terorističkoj propagandi“, izjavila je.

Konferencija je poslužila kao platforma za razmjenu iskustava i najboljih primjera iz prakse, te doprinijela stručnom osposobljavanju novinara i medijskih radnika, u cilju sprečavanja netolerancije i društvenih podjela. Ova konferencija, važna za stabilnost BiH i jačanje medija, dio je programa koje provodi Misija OSCE-a u BiH u cilju promovisanja slobode medija i suzbijanja nasilnog ekstremizma u BiH.

Poslednje ažurirano utorak, 11 septembar 2018 07:33
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom