top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas342
mod_vvisit_counterJuče524
mod_vvisit_counterOve sedmice342
mod_vvisit_counterProšla sedmica3669
mod_vvisit_counterOvaj mjesec8507
mod_vvisit_counterProšli mjesec16779
mod_vvisit_counterUkupno1146600
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Gradiška : Tapetarija Matić – od porodičnog obrta do fabričke proizvodnje PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 06 novembar 2018 06:55

altGradiška - Nove mašine za rezanje spužve omogućile su Tapetariji Matić da zaokruži proces proizvodnje koji sada u potpunosti obavljaju njihovi radnici.

Piše: Elvira Jukić-Mujkić

Osnovana prije 20 godina kao porodična firma, Tapetarija Matić danas zapošljava 74 radnika u Gradišci. Njihovu proizvodnju upotpunile su dvije mašine za rezanje spužve, omogućujući bolju konkurentnost preduzeća i kraći period od narudžbe do isporuke.

„Olakšavajuće je i jeftinije“, kaže tapetar i direktor firme Dušan Matić i ističe da nove mašine omogućuju bržu proizvodnju i smanjuju otpad jer se veliki blokovi spužve režu precizno na željenu dimenziju. Također, višak materijala više ne zauzima dragocjeni prostor u proizvodnoj hali.  

Tapetarija Matić sufinansirala je kupovinu mašina sa 60% sredstava, a ostatak je finansiran sredstvima Evropske unije kroz projekt “Lokalni integrisani razvoj” (LIR) koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Za rad na mašinama i u pogonima kroz LIR projekt zaposleno je pet novih radnika, čime je omogućeno i širenje proizvodnje. Jedan od novih radnika je i dvadesetogodišnji Drago Milaković kojem je ovo prvo radno iskustvo.

Uspjeh „od nule“ i uz pomoć porodice

Dušan Matić kaže da je početak bio težak. Krajem devedesetih sa nekoliko kolega počeo je da radi na tapaciranju namještaja na svom imanju u selu Cerovljani kod Gradiške. Tapetarija se vremenom širila pa je na imanju ponestalo prostora za nove proizvodne hale.

Značajan pomak napravljen je prije četiri godine kada je Opština Gradiška privatnim kompanijama prodavala građevinsko zemljište južnije od grada, u Agroindustrijskoj poslovnoj zoni u Novoj Topoli, po cijeni od jedne marke po kvadratnom metru. Matići su iskoristili tu priliku i u poslovnoj zoni napravili novu fabriku.

„Proizvodnja se širi, ubacuju se novi artikli. Rizikovali smo puno, ali se na kraju isplatilo“, ističe on i dodaje da je postigao sve uz pomoć supruge Dragane, kćerke Gordane i sina Gorana, koji rade u proizvodnji.

Od kućne radinosti do izvoza u inostranstvo

Gotovi proizvodi izvoze se u Bugarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju i Srbiju.

Jedan od kupaca je i australska kompanija Harvey Norman, koja proizvode Tapetarije Matić plasira na tržište u Sloveniji. Predstavnik ove kompanije Demir Trivun smatra da je gradiška firma pouzdan partner jer su im prednosti, osim kvaliteta, i fleksibilnost i jednostavna komunikacija. Trivun dodaje kako, na osnovu saradnje sa nekoliko bh. kompanija, vidi izazov u nedostatku kvalificirane radne snage.

“Vjerujem da se pojavljuje jaz na tržištu rada. Posljedično, to znači da se može očekivati rast cijena. Ako se to pokaže tačnim, onda cijene, koje su trenutno na rubu prihvatljivosti, neće biti konkurentne što će dovesti do pada interesa za saradnju sa bh. kompanijama”.

Nedostatak kvalifikovanih radnika muči i Tapetariju Matić, kao i veliki broj drugih preduzeća iz Gradiške. Tapetarija Matić danas zapošljava 74 radnika, a planira taj broj povećati na stotinu u narednoj godini. Najčešće u proizvodnji rade tapetari, stolari, krojači i šivači. Pronalaženje stručnih radnika predstavlja izazov za kompaniju, pa ih sami obučavaju.

Zapošljavanje je jedan od prioriteta projekta LIR, koji Evropska unija finansira sa 6 miliona eura, a u okviru kojeg je u posljednje dvije godine kreirano oko 400 radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima. Kao dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, LIR podržava najperspektivnije industrijske sektore u Bosni i Hercegovini – poljoprivredno-prehrambeni, tekstilni, metalni i drvni – i kroz savjetovanje i sufinansiranje radi na stvaranju boljeg poslovnog okruženja.

više o ulaganjima u Tapetariju Matić možete pronaći i na ovom linku:http://bit.ly/2JDGwxH

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom