top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 18 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas270
mod_vvisit_counterJuče378
mod_vvisit_counterOve sedmice270
mod_vvisit_counterProšla sedmica2796
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10553
mod_vvisit_counterProšli mjesec16203
mod_vvisit_counterUkupno1705023
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

SWG omogućio predstavljanje 11 poljoprivrednih proizvođača na Sajmu u Beogradu PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 26 novembar 2018 13:34

alt
alt

alt
Beograd - XIII Međunarodni sajam etno hrane i pića koji je održan u Beogradu predstavio je više od 2000 različitih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Zahvaljujući Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj  u Jugoistočnoj Evropi (SWG) među 300 učesnika, na Sajmu se predstavilo i 11 poljoprivrednih proizvođača iz Srbije, Crne Gore i BiH. Danica Nešević iz SWG-a kaže da je učešće na sajmu dio projekta “Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja” finansiranog od strane EU.

alt
alt

alt
"Inače ovaj sajam smo podržavali i prethodnih godina. Sajam je jako bitan za njihovu promociju i svi su u odnosu na prethodne godine unapredili svoj proizvod kako pakovanje tako i kvalitet proizvoda. Naš cilj jeste uvezivanje turizma i poljoprivrede i ubuduće ćemo ih u tom smeru podržavati" - kaže Nešević.

Aleksandar Laketić iz Pljevalja, prvi put je na sajmu zahvaljujući SWG, preko koje je dobio i podsticaj za napredovanje u poslu. "Imamo u ponudi heljdu, speltu, raž, ječam, pšenicu. Uz pomoć SWG-a nabavili smo i mlinove i opremu koja nam je potrebna za funkcionisanje" - kaže Laketić. Prvo učešće na Sajmu Aleksandru je donijelo Diplomu u kategorji „ETNO HRANA I PIĆE– ROBNA MARKA IZ SRBIJE” za brašno od ječma i heljde, a diplomom u ovoj kategoriji može se pohvaliti i Ženska inicijativa COD „Luna“ –  iz Rudog za slatko od ruže. "Mi smo kroz jednu grant šemu SWG-a, obezbjedii liniju za preradu voća. Ono što nas izdvaja od ostalih proizvođača je brendirana marmelada od maline kao i naše slatko od ruže koje je specifično za BiH" - kaže Svetlana Vuković.

alt
alt

alt
Sok od bundeve, salata i slatko od bundeve dio su palete proizvoda samostalne zanatske radnje "Prirodno" iz Ljeljenče kod Bijeljine . Drugi put su na sajmu a kući nose  Specijalno priznanje za sirće od divljih jabuka. Milena Sijerić kaže da su osim učešća na sajmu uz pomoć SWG-a, ove godine organizovali drugu po redu privredno-turističku manifestaciju "Dani bundeve". "Imamo đus sa dodatkom cimeta bez šećera, a druga kombinacija je sa mrkvom sa dodatkom cimeta.Tržište nam je RS i FBiH a kvalitet nam je na prvom mjestu" - kaže Milena.

alt
alt

alt

Vinarija Dabović iz Crne Gore za godinu i po je pobrala više od 35 Međunarodnih priznanja kojima će biti dodata i Diploma za Serdar nudoljski barik sa beogradskog Sajma. Andrijana Dabović kaže da je to porodični biznis u koji je uključeno 6 članova porodice. "Godišnje proizvodimo od 12 000 do 15 000 flaša. Brat je trenutno najuspješniji i najmlađi vinar u Crnoj Gori i imamo ukupno 8500 čokota u svom vlasništvu i 5500 koje smo uzeli pod zakup" - kaže Andrijana.

alt
alt

alt
Mačvanin , Momčilo Budimirović već 20 godina bavi se proizvodnjom kozjeg mlijeka, mesa i sira . Kaže da su sajmovi odlična prilika za izlazak na tržište. "Ovaj Sajam je jako bitan za Srbiju i možda bi ga trebalo organizovati dva puta godišnje" - kaže Budimir, koji je i ove godine sa Sajma kući odnio dva specijalna priznanja -  za meki kozji sir sa plesnima i aktivnim ugljem te za kozji sir u mljevenoj hrastovoj kori.

Specijalnim priznanjem može se pohvaliti i farma koza "Dosković" iz Prijepolja za kozji sir. " u Prijepolju na nadmorskoj visini od 1000m imam oko 100-ak koza. Ovim poslom se bavim više od 10-ak godina. SWG je bio tu kad sam bio na "izdisaju", i došli su mi kao kap u moru. Osim finansijskih sredstava oni su me osnažili i dali mi dodatnu snagu da nastavim dalje" kaže Bogdan Dosković.

Mljekara “Naša Zlatka” iz opštine Čajetina, nastala je s ciljem da se pomogne proizvođačima mlijeka tog kraja. Titanović Biljana, predstavnica mljekare kaže da imaju 15-ak kooperanata i uglavnom robu plasiraju na Zaltibor. "Sve se pravi po staroj recepturi a u sir dodajemo origano, papriku i vlašac" - kaže Biljana.

U okviru Sajma održana je i prezentacija rezultata pete faze projekta “Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja” finansiranog od strane EU. Aleksandar Damjanović, projekt menadžer SWG-a kaže da je urađeno mnogo sa skromnim sredstvima. "Vrijednost projekta je bila oko 500 000 evra i za ovih 12 mjeseci smo realizovali čitav niz aktivnosti. Ovog puta nismo imali grantove ali smo podržali ukupno 31 manifestaciju od 90 koliko je apliciralo na poziv. Vjerujemo da će u saradnji sa GIZ-om započeti novi projekat koji će ići u sličnom smeru, tako da će sve ono što je bio fokus pete faze biti zastupljeno" - kaže Damjanović.

XIII Međunarodni sajam etno hrane i pića održan je od 21. do 24. novembra u Beogradu .

Detalje poslušajte na sledećem linku : https://www.youtube.com/watch?v=-ey_y_Ua64U&feature=youtu.be

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom