top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 37 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas332
mod_vvisit_counterJuče524
mod_vvisit_counterOve sedmice332
mod_vvisit_counterProšla sedmica3669
mod_vvisit_counterOvaj mjesec8497
mod_vvisit_counterProšli mjesec16779
mod_vvisit_counterUkupno1146590
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bijeljina : "Lara" završila projekat vezan za primjenu Istanbulske konvencije PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 14 decembar 2018 08:51

alt
alt

alt
Bijeljina - Akcioni planovi za implementaciju Istanbulske konvencije usvojeni u četiri od pet lokalnih zajednica, 40 korisnica u grupama za samopomoć – neki su od rezultata projekta „Unapređenje implementacije međunarodnih standarda za zaštitu preživjelih nasilja u porodici na lokalnom nivou“ koji je Fondacija „Lara“ iz Bijeljine realizovala sa partnerskim organizacijama u protekle dvije godine. Milka Stević koordinatorica sigurne kuće fondacije „Lara“ u Bijeljini kaže da je projekat realizovan u gradu Bijeljina te opštinama Lopare, Vlasenica, Rogatica i Rudo.

Grad Bijeljina još nije usvojio Akcioni plan za implementaciju Istanbulske konvencije a u gradskoj upravi vjeruju da će se dokument naći u gradskom parlamentu do kraja godine - kaže Ljubica Mlađenović šef odsjeka zа оbrаzоvаnjе, mlаdе, NVО, pоrоdicu i dјеčiјu zаštitu u odjeljenju za društvene djelatnosi gradske uprave Bijeljina.

Veliku ulogu u uključivanju žrtava porodičnog nasilja u normalne životne tokove imao je i Zavod za zapošljavanje RS. Rukovodilac bijeljenske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, Siniša Kajmaković kaže da je Zavod ove godine realizovao program zapošljavanja teško zapošljivih kategorija koji je obuhvatio i žene žrtve porodičnog nasilja. “Smatram da “Lara” treba da uputi inicijativu nadležnim institucijama da ovakav program bude prisutan svake godine kako bi se žrtvama porodičnog nasilja pomoglo da ekonomsi osnaže. U ovoj godini mi smo uspjeli da zaposlimo jednu osobu koja je bila žrtva porodičnog nasilja” - istakao je Kajmaković.

U opštini Lopare o nasilju u porodici dva puta godišnje raspravlja lokalni parlament a uskoro bi u domu zdravlja trebalo da bude dostupna i usluga Centra za mentalno zdravlje iz Ugljevika kao pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Želimir Nešković direktor doma zdravlja Lopare kaže da privode kraju izgradnju objekta namijenjenog za realizaciju ove usluge. “Po broju stanovnika mi nemamo mogućnost da formiramo Centar za mentalno zdravlje ali tu uslugu će u okviru našeg doma zdravlja, obavljati kolege iz Centra za mentalno zdravlje Ugljevik u saradnji sa našim osobljem” - kaže Nešković.

Projekat „Unapređenje implementacije međunarodnih standarda za zaštitu preživjelih nasilja u porodici na lokalnom nivou“ Fondacija “Lara” je realizovala u partnerstvu sa Fondacijom „Udružene žene“ Banjaluka a u projekat su bilje uključene i ženske nevladine organiazcije “Most” Višegrad, “Forum žena” Braunac i “Snop” Rogatica. Projekat je finasiran od strane kancelarije UN WOMEN u BiH.

Poslednje ažurirano petak, 14 decembar 2018 09:20
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom