top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 34 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas189
mod_vvisit_counterJuče430
mod_vvisit_counterOve sedmice3003
mod_vvisit_counterProšla sedmica3468
mod_vvisit_counterOvaj mjesec9262
mod_vvisit_counterProšli mjesec15055
mod_vvisit_counterUkupno1162410
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Vlada će realizovati započete projekte, najavljeno rješavanje problema u domu zdravlja PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 28 januar 2019 13:16

altVlasenica - „Najteže je kad dođete u svoje mjesto“ – ovako je predsjednik Vlade RS Radovan Višković prokomentarisao vrijeme trajanja sastanka sa načelnikom i predstavnicima privrednog savjeta u opštini Vlasenica, koji je, umjesto protokolom planirah sat i po, trajao tri i po sata. A za to vrijeme razgovaralo se o  važnim temama - rješavanju problema vezanih za Zakon o radu, Fondu PIO, poreskoj politici, podsticajima za poljoprivredu, problemima iz oblasti elektroprivrede, te raspodjeli drvnih sortimenata.

"Upravo smo o ovoj temi najviše razgovarali. Drvoprerađivači su se žaili da nemaju dovoljno sirovine, iako mi mislimo da je etat od dva miliona kubika dovoljan našim proizvođačima. Međutim dio sirovine se izvozi u FBiH i na druga tržišta, iako je zabranjeno , tako da će Vlada u narednom periodu kroz kontrolne organe i uvođenjem informacionog sistema u JP "Šume RS"  što bi trebalo da riješi ovaj problem. Ovih dana biće potpisan i petogodišnji ugovor sa značajnim  drvoprerađivačima u RS koji rade finalizaciju i zapošljavaju veliki broj ljudi. Cilj je i da povežemo drvoprerađivače od primarne do finalne prerade i da se naša sirovina kreće unutar RS" - kaže Višković.

U cilju razvoja drvoperarde i osposobljavanja stručnog kadra koji nedostaje ovom sektoru , premijer je naglasio da će učiniti sve kako bi do početka akademske godine, u Vlasenici bio otvoren i smjer za drvopredaru. "I ja ću već u ponedjeljak razgovarati sa rektorom gospodinom Pašalićem da se ta procedura ubrza i da sve bude spremno do početka nove školske godine" - kaže Višković.

Osim problema u drvopreradi, posebna pažnja na sastanku bila je posvećena funkcionisanju Doma zdravlja  u Vlasenici čije zaostale obaveze u ovom momentu iznose oko 3 miliona KM - kaže Višković. "Dom zdravlja ima određeni broj radnika koji su stekli uslove za penziju i Vlada će obezbijediti sredstva za uplatu doprinosa tim radnicima, što bi ovu zdravstvenu ustanovu dovelo na pozitivnu nulu" - naglasio je Višković.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koji su na području Vlasenice započeti u 2018. godini – izgradnji studentsko-đačkog doma, policijske stanice, ulica i puteva, čija je vrijednost oko 2 800 000 KM. Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević navodi da svi projekti imaju za cilj samo jedno – zaustaviti odlazak stanovništva i napominje da je premijeru predat još jedan projekat.

"To je projekat izgradnje sportske dvorane u Vlasenici. Prije nekoliko mjeseci to smo dogovorili sa tadašnjim predsjednikom RS Miloradom Dodikom i ja očekujem za godinu-dvije da će to biti završeno" - kaže Kraljević.

Takođe jedna od tema je bila i revitalizacija Ski centra "Igrišta" i kako kaže predsjednik Vlade Radovan Višković,  postoji interesovanje za ulaganje u ski centar i SRC Jezero.

"Već ima potencijalni investitor. Moramo riješiti određene imovinske odnose u vezi sa jednom parcelom koja je u privatnom vlasništvu. Imam informacije da je potencijalni investitori ovih dana boravio ovdje gdje je prikupljao određene podatke" - kaže Višković.

Sastanku  u Vlasenici u petak su prisustvovali poslanik u NS RS iz Vlasenice Mladen Popović te ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Šeranić je iskoristio priliku da upozori građane na sezonu gripa i pozvao na preventivu. " Pozivam građane da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima da poštuju njihove preporuke kako bismo spriječii širenje bolesti" - poručio je Šeranić.

Posjeta premijera RS i resornih ministara Vlasenici, realizovana je na zahtjev načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića i privrednika sa područja ove opštine.

Detalje poslušajte na sledećem linku : https://www.youtube.com/watch?v=WrAcVe1jogo&feature=youtu.be

Poslednje ažurirano ponedeljak, 28 januar 2019 13:17
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom