top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 16 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas80
mod_vvisit_counterJuče487
mod_vvisit_counterOve sedmice1281
mod_vvisit_counterProšla sedmica3234
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10858
mod_vvisit_counterProšli mjesec19037
mod_vvisit_counterUkupno1132172
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Bezbjednija upotreba interneta - manje maloljetničke delikvencije PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 12 februar 2019 09:43

alt
alt

alt
Milići - U okviru projekta "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza" u OŠ "Aleksa Jakšić" u Milićima održano je predavanje o bezbjednosnim rizicima upotrebe društvenih mreža sa ciljem da se preventivno djeluje na sprečavanje maloljetničke delikvencije i ukaže učenicima na opasnosti sa kojima se mogu suočiti ukoliko nepravilno koriste društvene mreže.

U eri digitalne komunikacije i sve veće upotrebe društvenih mreža, i maloljetnička delikvencija dobila je novi oblik. Tako prepirke među vršnjacima često u video formatu završe na internetu , kao i neželjene fotografije i prepiske neprimjerenog sadržaja. Pomoćnik komandira Policijske stanice Milići Bogdan Madžarević kaže da je po ovoj problematici bilo prijava u PS.

"Sve se svodilo na neku lascivnu prepisku između drugova u razredu, pa kada dođe do nekih razmirica među njima, onda se ti sadržaji prošire " - kaže Madžarević.

Kako je bolje spriječiti nego liječiti, službenici PS Milići, kontinuirano provode Plan preventivnih aktivnosti na sprečavanju maloljetničke delikvencije u osnovnim i srednjim školama a dio tog plana je i „Edukacija o bezbjednosnim rizicima upotrebe društvenih mreža“ kaže Madžarević i dodaje da je o ovoj temi razgovarao sa učenicima šestog razreda OŠ "Aleksa Jakšić" u Milićima.

"Takođe sam im skrenuo pažnju i na opasnosti od pedofilije. Zaključio sam da nisu svjesni kakve ih sve opasnosti vrebaju na internetu. Sugerisao sam im da kada odlučuju koje fotografije žele da objave na svojim profilima, zamisle da li bi objavili te fotogtrafije na oglasnoj tabli u centru Milića" - kaže Madžarević.

Učenik šestog razreda Nikola Kukić kaže da ima otvorene naloge na "Fejsbuku" i "Instagramu", ali da ih pametno koristi i pod nadzorom roditelja. "Ne treba da prihvatamo ljude koje ne poznajemo i koji nisu prijatelji naših prijatelja" - kaže Nikola. Na pitanje  da li je dobijao poruke neprimjerenog sadržaja, Nikola kaže da jeste dva puta ali da je nakon toga blokirao osobe koje su mu poslale poruke.

Njegova vršnjakinja Jovana Ristanović koristi samo viber. "Ne koristim "Fejsbuk" i "Instagram" samo viber ali roditelji svakako kontrolišu s kim se dopisujem" - kaže Jovana.

O dobrim i lošim sranama intreneta i društvenih mreža govori se i na časovima odjeljenske zajednice – potvrđuje pedagogica u milićkoj osnovnoj školi Ljubica Milanović.

"Postoje brošure i uputstva za radionice na ovu temu, takođe u okviru projekta "Briga o djeci" imamo instrukcije i od nadležnog Ministarstva, tako da je škola uključena i više nego što je u njenoj nadležnosti" - kaže pedagogica Milanović.

Predavanje o bezbjednosnim rizicima upotrebe društvenih mreža organizovano je u okviru projekta “Briga o djeci zajednička odgovornost i obaveza “ koji od 2016. godine škola realizuje u saradnji sa Policijom, Domom zdravlja ,Centrom za socijalni rad i Lokalnom upravom .

Detalje slušajte na sledećim linkovima : https://www.youtube.com/watch?v=fCAQZcjTau4&feature=youtu.be

https://www.slobodnaevropa.org/a/29736744.html

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom