top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 16 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas353
mod_vvisit_counterJuče882
mod_vvisit_counterOve sedmice5966
mod_vvisit_counterProšla sedmica5740
mod_vvisit_counterOvaj mjesec25374
mod_vvisit_counterProšli mjesec23503
mod_vvisit_counterUkupno1353233
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Šekovići : "Dobre vodne komšije" promovišu turistički potencijal rijeke Spreče PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 05 april 2019 09:22

alt

Šekovići - Rijeka Spreča povezala je kulturno istorijske znamenitosti šest opština zahvaljujući projektu „Dobre vodne komšije II“ koji je realizovao Centar za ekologiju  i energetiku Iz Tuzle uz finansijsku podršku fondacije Robert Boš Štiftung. Tako, krećući se tokom rijeke Spreče u dužini od 127 km, od Šekovića do Doboja, možete posjetiti manastir Papraću, Atik džamiju u Tojšićima, Nekropole stećaka u Bulatovcima i druge znamenitosti koje su ucrtane na mapu novoformirane turističe staze pod nazivom „Dobre vodne komšije“. Slaviša Sokić načelnik Odjeljenja za privredu poljorpivredu i inspekcijske poslove u opštini Šekovići i koordinator na projektu kaže da su aktivnosti realizovane s ciljem zaštite i poboljšanja kvaliteta vode rijeke Spreče u svrhu razvoja turizma.

alt"Uređenjem samog izvorišta učinili smo  izvor vidljivim. Rijeka je izvirala iznad manastira u Papraći, čak nismo imali ni pristupni put. Sad smo uradili put, uredili stazu, raščistili korito, jezerce napravili... Od izvorišta do jezera u Lukavcu rijeka Spreča je najvećim dijelom nezagađena, međutim od Tuzle do Doboja je jako zagađena i u našem interesu je da turističke potencijale rijeke Spreče izrazimo i iskoristimo" - kaže Sokić.

U uređenju izvorišta rijeke Spreče doprinos su dali i učenici osnovne škole „Jovan Dučić“ Šekovići , područno odjeljenje u Papraći. Direktorica škole Milica Vasilić kaže da je ova škola jedna od osam osnovnih škola uključenih u projekat.

"Naši učenici, zajedno sa nastavnicom radili su fotografije, zatim na čišćenju samog izvora i još mnogo toga. Ugostili smo u Papraći dva autobusa učenika zajedno sa njihovim nastavnicima i rad na projketu nam je pomogao da podignemo svijest o zaštiti životne sredine i razvijanju dobrosusjedskih odnosa" - kaže direktorica Vasilić i dodaje da je škola zahvaljujući ovom projektu dobila  kao nagradu 5000 KM, koje su uložili u zamjenu prozora na četiri učionice. 

Osnovci iz Papraće učestvovali su u oblježavanju 25.septembra koji je ustanovljen kao Dan rijeke Spreče a u opštini Šekovići očekuju da će projekat "Dobre Vodne komšije" biti nastavljen sledeće godine jer ima još mnogo planova za razvoj turizma .

"Ovih dana će biti postavljena turistička tabla na samom izvorištu. U nastavku projekta "Dobre vodne komšije III" planiramo da nastavimo uređenje izvorišta , imamo plan i viziju i očekujem da ćemo za dvije do tri godine završiti zacrtano" - kaže Slaviša Sokić načelnik Odjeljenja za privredu poljorpivredu i inspekcijske poslove u opštini Šekovići i koordinator na projektu

U projekat "Dobre vodne komšije II" osim Šekovića, uključene su i opštine Osmaci, Kalesija, Petrovo, Gračanica i Doboj Istok .

Prilog emitovan u jutarnjem programu RFE (Radio 27) u 37-om minutu, na sledećem linku https://www.slobodnaevropa.org/a/29811384.html?withmediaplayer=1

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom