top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 21 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas434
mod_vvisit_counterJuče788
mod_vvisit_counterOve sedmice3005
mod_vvisit_counterProšla sedmica3376
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3005
mod_vvisit_counterProšli mjesec14961
mod_vvisit_counterUkupno1235798
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Srebrenica : Kuća dobrih tonova iz Srebrenice nastupila u Njemačkoj i Sloveniji PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 17 maj 2019 09:17

alt
alt

alt
Srebrenica - Najpoznatija muzička priča iz Srebrenice, „Kuća dobrih tonova“, održala je koncerte u Njemačkoj i Sloveniji u sklopu svoje turneje „Koncert prijateljstva“. Proteklih osam dana vesela družina iz Srebrenica bila je na mini turneji u njemačkom mjestu Havixbecku i slovenačkom gradu Slovenska Bistrica - piše u saopštenju za medije.

Koncert u Njemačkoj uslijedio je nakon prijateljstva „Kuće dobrih tonova“ Srebrenica i pokreta „Run for their Lives“ iz Havixbecka. Naime, osnivač ove njemačke organizacije Charly Weiper je 2010. godine trčao od svog mjesta Havixbeck do Srebrenice 60 dana rutu dugu oko 1.800 kilometara nazvaši je „Run for their Lives“. Od tada Charly prikuplja sredstva za Srebrenicu i pomaže socijalne projekte uz podršku svojih sugrađana, a ove godine željeli su da djeca iz „Kuće dobrih tonova“ budu njihovi gosti.

Koncert u Havixbecku održao se u sklopu festivala koji organizuju muzičke škole iz ovog mjesta pod nazivom „Musik Schul Fest 2019". Festival se održava već 60 godina gdje je tokom dva danas nastupio veliki broj muzičara iz ovog mjesta i drugih država, svih uzrasta, a djeca iz Srebrenice još jednom su imala priliku da predstave svoj grad i BiH na najbolji mogući način, baš kako to oni znaju – muzikom, i ukradu aplauze svim prisutnim.

Načelnik Havixbecka Klaus Gromöller djeci je poželio lijep i ugodan boravak u ovom mjestu, kazavši da na mladim svijet ostaje, a da su djeca najveće bogastvo koje svaka zemlja mora da njeguje.

Muzičare iz Srebrenice posjetio je i njemački parlamentarac Marc Henrichmann koji pomaže „Run for their Lives“ da nastave sa svojim radom i podrškom Srebrenici.

U povratku iz Njemačke bila su rezervisana još dva koncerta u Slovenskoj Bistrici.

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice zasigurno je primjer kako se muzikom grade porušeni mostovi, sklapaju nova prijateljstva i grade neraskidive veze koje samo djeca mogu. Nakon regionalne saradnje sa horovima i muzičkm školama u Srbiji i Hrvatskoj otvorena je još jedna saradnja i sa Slovenijom.

Povodom Dana škole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica u Sloveniju muzička družina iz Srebrenice pozvana je kao specijalni gosti gdje su održana dva koncerta zajedno sa djecom iz Slovenije.

Nakon prvog koncerta u ovoj školi, održao se drugi zajednički koncert na izuzetno lijepom mjestu, dvorcu Slovenska Bistrica koji datira još iz 1311. godine.

Saradnjom dvije države, dva grada posebno je zadovoljan gradonačelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar koji je rekao da ovakav vid druženja treba nastaviti.

Nova prijateljstva, sjajna saradnja, sigurno su najupečatljiviji momenti sa ove turneje, a u ovoj godini „Kuća dobrih tonova“  imaće nastupe i u Austriji, te nastavak regionalne saradnje i koncerte u Beogradu i Nišu.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom