top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 32 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas223
mod_vvisit_counterJuče1428
mod_vvisit_counterOve sedmice1651
mod_vvisit_counterProšla sedmica5740
mod_vvisit_counterOvaj mjesec21059
mod_vvisit_counterProšli mjesec23503
mod_vvisit_counterUkupno1348918
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

15. oktobar Dan bijelog štapa i Dan žena na selu PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 15 oktobar 2019 12:44

Danas se obilježava Svjetski dan žena na selu, koji je dogovoren na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine.Tada je dogovoreno da se taj dan posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima. Džender centar Vlade RS, već godinama povodom 15. oktobra, organizuje stručne skupove, sajmove i druge manifestaicije pa će tako i danas u zgradi Vlade RS biti održan mini sajam, na kojem će se predstaviti dvadesetak udruženja i zadruga, koje okupljaju žene iz sela širom RS. A vrijedne pojoprivrednice imale su priliku da svoje proizvode predstave i na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede i privrede u Vlasenici. To su učlinile i žene iz Udruženja "Maja" iz Kravice, koje su osnovale prvu žensku zadrugu.

Danas se obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa a u Međuopštinskoj organiazaciji slijepih i slabovidih Vlasenica nisu u mogućnosti da obilježe ovaj dan zbog nedostatka finansijskih sredstva. Predsjednik organizacije Milenko Jović kaže da je prisustvovao skupštini Saveza slijepih koja je održana 11.oktobra u Banjaluci gdje se razgovaralo o svim problemima koje slijepi i slabovidi imaju i koji su iz godine u godinu sve veći.

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica sa sjedištem u Vlasneici, finansira se iz budžeta opština u kojima djeluje. Osim Vlasenice tu su Šekovići, Milići i Han Pijesak. Jović kaže da sve opštine izmiruju planirana sredstva, dok opština Milići, koja je najrazvijenija od pomenutih opština, nema sluha za slijepe i slabovide.

Međunarodni dan bijelog štapa je praznik koji se obilježava svakog 15. oktobra počevši od 1964. godine, a bijeli štap je produžena ruka slijepe osobe. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je preko dvije milijarde ljudi sa problemima povezanim sa vidom.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom