top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 17 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas41
mod_vvisit_counterJuče765
mod_vvisit_counterOve sedmice1443
mod_vvisit_counterProšla sedmica5762
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20244
mod_vvisit_counterProšli mjesec16321
mod_vvisit_counterUkupno1303463
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Više od 800 učesnika planinarske manifestacije "Pohod u Pjenovac" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 03 februar 2020 13:21


Vlasenica - Tradicionalna planinarska manifestacija "Pohod u Pjenovac", koju organizuje PED "ACER" Vlasenica, okupila je više od 800 planinara i rekreativaca iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Predsjednik "Acer" Dragan Ilić kaže da su u Vlasenicu došli planinari iz 60 planinarskih društava a članovi iz 54 društva bili su na noćenju. "Imamo učesnike od juga Srbije do sjevera Vojvodine (Beograd, Sombor, Kragujevac, Novi Sad...), zatim iz Republike Srpske i Federacije BiH" - kaže Ilić i dodaje da je preko 200 planinara bilo na noćenju.

Planinari iz PD "Tornička Bobija" iz Ljubovije, prvi put su učesnici pohoda. Slavica Milošević, članica društva kaže da su nakon otvaranja planinarske staze u NP Drina u Srebrenici odlučili da veću pažnju posvete učešću na planinarskim manifestacijama u Republici Srpskoj.

Među planinarskim društvima koja su po prvi put učestvovala u pohodu, je i PD "Celtis" iz Sombora . Predsjednik društva Slavko Šmit  kaže da je došlo osam članova društva." Nismo do sada dolazili jer u ovo vreme imamo i akcije u Srbiji, ali eto ove godine sam odlučio da propustim te akcije da bih došao u Pjenovac" - kaže Šmit.

Planinarska družina "Šošana" sa Pala već je redovan gost u Vlasenici tokom pohoda u Pjenovac. Predsjednik družine Novica Koroman kaže da je ove godine došlo 10 članova. "Ovo nam je sedmo učešće i svaki put je drugačije u zavisnosti od ekiope sa kojom hodamo. Vlasenica je pokazala još jednom u najboljem svjetlu da je ovo jedan od najbolje organizovanih pohoda nadaleko, sa žurkom uoči pohoda" - kaže Koroman.

I planinari planinasrkog društva Trebević iz Istočnog Sarajeva rado dolaze na Pohod kaže Nenad Koprivica član drušva. "Ovdje smo već neko treći, neko peti put. Moramo pohvaliti organizatore za smještaj koji su nam obezbijedili, zaista smo zadovoljni" - kaže Koprivica.

Planiarsko društvo "Majevica" iz Srebrenika ove godine je imalo tri predstavnika a jedan od njih prvi put je učesnik pohoda. "Danas nije bilo druge ture pa sam odlučio doći u Pjenovac" - kaže Samir.

Podršku planinraima u Vlasenici dali su i planinari iz komšiluka. Iz PED "Komić" Milići došlo je 35 planinara kaže predsjednik društva Nenad Jovanović. "Ovo je četvrti put da učestvujemo u pohodu i svaki put mi se sve više sviđa, iako je recimo prošle godine, na pola puta počela da pada kiša i pokvarila je ugoaj" - kaže Jovanović.

Sa malo dužim stažom od Milićana, u pohodu na Pjenovac je planinarsko udruženje „Korak“ iz Zvornika. Oni već 10 godina dolaze a na ovogodišnji pohod krenulo je 50 planinara - kaže podpredsjednica PU "Korak" Zvornik Nataša Mitrović. "Dolazimo prije svega zbog domaćina i naravno planine - Javor koja je prelijepa, posebno zimi, kad ima snijega. Društvo je sjajno, masovna je akcija. Prethodnih godina dolazilo nas je i po 80" - kaže Mitrovićeva.

Osim planinarskih društava i njihovih članova, pohod u Pjenovac svake godine okupi veliku broj rekreativaca.Momir Vasiljević iz vlaseničkog naselja Toplik, prvi put je učesnik pohoda. U svojoj 81 godini aktivno boravi u prirodi. "Bavim se lovom, šetam. Dosadno mi je kući pa sam pošao u Pjenovac, imam kondicije" - kaže Vasiljević.

Prvi put na Pohodu je i Vladimir Vasiljević iz Milića. "Rekreativno idem. Do sada sam bio samo na Magliću" - kaže Vladimir.

"Pohod u Pjenovac" za Milovana Milanka Leleka iz Vlasenice šetnja je rodnim krajem, pa je zato ne propušta. "Mislio sam da neću moći jer me leđa bole ali želja i volja su bile jače. Rođen sam kod Han Pijeska, i već godinama učestvujem na ovoj manifestaciji koja nam otkriva najljepše predjele Javor planine" - kaže Lelek.

Rodni kraj njenih predaka i 14-godišnjoj Ivani Paunić iz Vlasenice je ulio ljubav prema prirodi, pa je tako već tri godine učesnica pohoda. "Idem sa drugaricama zbog rekreacije i druženja. Inače gore mi je selo pa zato i volim ovu stazu" - kaže Ivana.

Jedanaestogodišnji Novak Vasiljević ove godine je poveo i druga na stazu prema Pjenovcu. "Idem na Pjenovac već nekoliko godina zato što mi je zanimljivo i zbog čistog vazduha" - kaže Novak koji je na pohod pozvao druga Dragu Miljanića. "Jeste , drug me nagovoriio i već na startu mi se sviđa. Ići ću svake godine" -kaže Drago.

A najmlađi učesnik pohoda bio je šestogodišnji Konstantin Pojžak koji nam je rekao da voli da pješači.

Na kraju "Pohoda u Pjenovac" učesnici su imali ručak koji su ove godine pripremali prijatelji vlaseničkih planinara iz šumarstva iz Han Pijeska.

Fotografije pogledajte na sledećem linku : https://www.facebook.com/radiomagicmilici/photos/pcb.10157205859302058/10157205855267058/?type=3&theater

"Pohod u Pjenovac" koji se održava od 1972. godine, prve nedjelje u februaru predstavlja i početak obilježavanja pola vijeka planinarskog sporta u Vlasenici - kažu u ACER-u i najavljuju da će polovinom godine biti upriličen veliki planinasrki skup u čast tog značajnog jubileja.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 03 februar 2020 13:26
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom