top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 17 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas529
mod_vvisit_counterJuče626
mod_vvisit_counterOve sedmice1155
mod_vvisit_counterProšla sedmica5026
mod_vvisit_counterOvaj mjesec18602
mod_vvisit_counterProšli mjesec26122
mod_vvisit_counterUkupno1521769
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : UŽ "Maja" i "Priroda" u projektu „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 19 maj 2020 12:02

altBratunac - UŽ "Maja" iz Kravice u partnerstvu sa UŽ "Priroda" Bratunac, realizuje projekat „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma u opštini Bratunac“, čiji je cilj povećanje broja turista, njihov duži boravak u regiji te povećanje prihoda i zaposlenosti u turističkoj industriji i poboljšanje politika za dalji razvoj turizma

Predsjednica UŽ "Maja" iz Kravice, Nada Marković kaže da se projekat implementira uz podršku nepovratnih sredstava Vijeća za regionalnu sardanju RCC u saradnji sa EU. "S obzirom da je naše Udruženje orijentisano na ekonomsko jačanje žena, mi smatramo da je razvoj malih agrobiznisa, upravo način na koji može grad da se "privuče" selu a turtizam je odlična prilika za to" kaže Markovićeva.

Članica UŽ "Maja", Vesna Erić kaže da je vrijednost projekta 37 890 Eura od kojih Vijeće za regionalnu saradnju finansira 34 101 Euro a preostalih 10% finansiraju UŽ "Maja" i "Priroda" uz podršku opštine Bratunac i OPZ "Žena". "Jako nam je važno da je opština prepoznala važnost ovog projekta za kompletnu našu regiju. Ono što je važno da kažemo projekat se razvija u tri segmenta : prvi podrazumijeva formiranje opštinske radne grupe, drugi se odnosi na održavanje treninga za žene i mlade koji žele da se bave seoskim turizmom i treći, po meni najbitniji segment jeste izgradanja planinare pješačke staze" - kaže Erićeva.

altRealizacijom projekta „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma u opštini Bratunac“, turističak ponuda ove opštine, ali i regije, biće bogatija za dva nova turistička sadržaja - "Stazu zdravlja" i "Kuću zdravlja i tradicije" - kaže predsjednica UŽ "Priroda" iz Bratunca Željana Pjevalica.

"Ulaskom u turizam naše žene i mladi imaju priliku da zaokruže sve svoje agrobiznise. Do sada smo imali nekoliko sastanaka opštinske radne grupe. Pandemija virusa korona nas je malo usporila ali ovaj period smo iskoristili da završimo ono što možemo, kako bi projekat uspješno priveli kraju" - kaže Pjevalica i dodaje da je do sada održana jedna edukativna radionica.

Pjevalica navodi da je prvobitno bilo planirano da "Staza zdravlja" bude duga 5 km, ali je ona sada četiri puta duža i prolazi kroz prelijepe predjele. " Staza zdravlja je sada duga 22,6 km, najveća kota je 690 m i povezuje brdsko-planinski dio opštine Bratunac sa rijekom Drinom. Ide od Repovca, preko Gornjeg Repovca, zaobilazi Glogovu i Slapašnicu penje se na najveću kotu koja se zove Skaradovica i spušta se na našu Rajsku plažu. Tokom aprila smo markirali stazu i većina radova je u završnoj fazi. Na stazi će biti postavljena turistička signalizaija, klupe i jedno veće odmorište a na najvećoj koti -Skaradovici, biće izgrađen vidikovac sa kojeg se može vidjeti pola Srbije, Rajska plaža u Bratuncu, veliki dio srednjeg toka rijeke Drine. Staza zdravlja prolazi kroz malinjake,zasade ljekobilja ... tako da turisti koji budu pješačili ovom stazom iamju priliku da beru maline, gljive i mnogo toga što nam je priroda podarila. Takođe, uz stazu će biti postavljene kante za smeće i ovom prilikom apelujem na građane koji prolaze ovom, ali i drugim stazama, da vode računa i da ne bacaju smeće" - kaže Pjevalica.

altKada je u pitanju "Kuća zdravlja i tradicije", ideja je da ona bude postavljena na početku staze."Moram da kažem da sve što radimo, radimo od drveta, pa će tako i ova kuća biti drvena. Koristićemo je kao info-pult kao i za održavanje radionica. Turisti će u ovoj kući moži da kupe domaće proizvode koje proizvode naše članice i drugi građani Bratunca. Takođe planiramo da izradimo i suvenire koji će biti rađeni u skladu sa tradicijom i u duhu onoga što jeste obilježje Bratunca, Podrinja, Birča.." - kaže Pjevalica.

"Staza zdravlja" i "Kuća zdravlja i tradicije" biće predstavljeni tokom manifestacije Gastro-fest na Rajskoj plaži, kojom će projekat biti završen. "Sve aktivnosti biće predstavljene na završnoj konferenciji na koju planiramo, da između ostalih, pozovemo tur-operatere koji će naše turističke proizvode promovisati i uvrstiti u svoju ponudu" - kaže Pjevalica.

Radnu grupu za razvoj turizma opštine Bratunac čine predstavnici lokalne uprave, TO, lovci, ribolovci, planinari, biciklisti, predstavnici biznisa i NVO.

Realizacija projekta „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma u opštini Bratunac“počela je u oktobru prošle godine.

Poslednje ažurirano utorak, 19 maj 2020 12:03
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom