top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas572
mod_vvisit_counterJuče597
mod_vvisit_counterOve sedmice1169
mod_vvisit_counterProšla sedmica4907
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6076
mod_vvisit_counterProšli mjesec20596
mod_vvisit_counterUkupno1402112
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Za 11 korisnika HELP projekta isporučena poljoprivredna mehanizacija i oprema PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 06 jul 2020 12:12


Vlasenica - U okviru projekta "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020" koji finansira Vlada SR Njemačke a njemačka nevladina organizacija HELP realizuje u saradnji sa opštinom Vlasenica, danas je za 11 korisnika isporučena poljoprivredna oprema i mehanizacija. Mujo Velić se 2013.godine u Cersku vratio iz Amerike a na svom imanju se bavi stočarstvom.


"Dočeko sam da dobijem ovu kosačicu koja mi je neophodna. Zahvaljujem se opštini Vlasenica i donatorima jer mi je kosačica stvarno bila neophodna. Vrijednost kosačice je oko 4000 KM a ja sam doplatio oko 700 KM" - kaže Velić.


Kraljević Borivoje iz sela Brda se takođe bavi ovčarstvom. Preko projekta je dobio motokultivator. "Imam mnogo stoke i ova mašina će mi za 90% olakšati posao, hvala načelniku i opštini što su pomogli da dobijemo ove mašine" - kaže Borivoje.


Među korisnicima projekta ima i mladih koji uzgajaju maline i bave se stočarstvom. Dejan Lošić živi u Vlasenicu a u selu Gornji Zalukovik se bavi voćarstvom. "Imam kupine i dunje. Dobio sam kopačicu i pumpu za prskanje - sve to će mi pomoći u obradi zemlje i voćnjaka. Drago mi je što sam prošao i nadam se da će biti još ovakvih projekata. Treba da se radi pa vremenom rezultati dolaze, ne može ništa preko noći" - kaže Lošić.


Vladenko Pantić iz Neđeljišta uzgaja malinu i bavi se stočarstvom."Mnogo će mi značiti kosačica koju sam dobio u pripremi hrane za stoku i obradi malina. Nemam drugog posla i sa roditeljima se bavim poljoprivredom. Prvi put učestvujem u jednom ovakvom projektu" - kaže Pantić.


Šef odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović kaže da je vrijednost projekta 90 000 KM od čega opština finansira 32 000 KM, korisnici 13 500 KM a ostatak organizacija HELP. "Radi se o 20 korisnika projekta koji dobijaju grant u iznosu od oko 4000 KM (2000 eura). Danas dijelimo  poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za 11 korisnika, prošle sedmice smo podijelili opremu korisnicima koji se bave proizvodnim djelatnostima. Takođe biće realizovan jedan manji opštinski projekat do 4000 evra, koji će biti od opšteg interesa za lokalnu zajednicu" - kaže Damljanović.

Projekt menadžer u organizaciji "Help" Šemsudin Maljević kaže da će u zavisnosti od raspoloživih sredstava, kroz projekat biti podržano, vjerovatno još nekoliko korisnika. "U narednom periodu ćemo uraditi kaklulaciju da vidimo koliko smo uspjeli uštediti, nadamo se da ćemo moći podržati još 2-3 korisnika ali to ćemo znati tek kad završimo prvi krug podjele - za jednu do dvije sedmice" - kaže Maljević.

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020" traje do kraja ove godine.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom