top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 27 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas62
mod_vvisit_counterJuče735
mod_vvisit_counterOve sedmice2884
mod_vvisit_counterProšla sedmica4391
mod_vvisit_counterOvaj mjesec7909
mod_vvisit_counterProšli mjesec20958
mod_vvisit_counterUkupno1599312
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Konjević Polje : Održana radionica na temu "Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini"! PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 27 jul 2020 10:09

altKonjević Polje - Fondacija CURE iz Sarajeva radi na pripemi knjige i filma u kojima će biti objavljeno 15 priča žena iz različitiih gradova oba BeHa entiteta, na temu kako su preživljavale proteklih 25 godina. Jadranka Miličević, aktivistkinja i izvršna direktorica Fondacije CURE kaže da je aktivnost dio projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini”, koji ima za cilj podići svijest evropske i međunarodne zajednice o potrebi uključivanja žena u sve faze mirovnih pregovora i izgradnju mira.

“Žene iz Kozarca, Prijedora, Bihaća, Drvara, Bosanskog Grahova, Konjica, Srebrenika, Tinje, Konjević Polja, Srebrenice i Bratunca pričaju svoje priče.Žene nam govore različita preživljena iskustva od 90-ih do danas. Da li Vi vjerujete da imamo sad možda čak I teže priče koje se dešavaju ženama, nego 90-ih godina ? To je zato što se u BiH teško prihvata i priznaje rad žena. Imamo najave da će knjiga i film biti prevedeni na engleski i arapski jezik” – kaže Miličević.


alt

O projektu je nedavno bilo riječi na radionici koja je održana u Konjević Polju a kojoj su prisustvovale predstavnice NVO iz Konjević Polja, Kravice, Bratunca, Srebrenice, Skelana i Vlasenice. Osim objavljivanja knjige i filma, projektom se takođe želi dati "vjetar u leđa" ženama, koje su značajan doprinos dale radeći u organizacijama civilnog društva a čija imena će biti na kandidatskim listama predstojećih lokalnih izbora u BiH. Jedna od njih je i Mevlida Mehanović predsjednica UZ povratnica "Podrinjka" iz srebreničke mjesne zajednice Skelani.

“Molim sve slušatelje/slušateljice da prate predizbornu kampanju i da pitaju sve kanidate I kandidatkinje da kažu - šta su do sad uradili a ne šta će “kao” uraditi u narednom periodu. Ja molim naše sugrađane da podrže najbolje kandidate koji će njihove potrebe kroz Zakone provesti u djelo“- kaže Mevlida .

alt

Iz nevladnih organizacija kažu da im je jako bitno da imaju veći broj žena na mjestima gdje se donose odluke. Ifeta Mejremić iz UŽ "Jadar" Konejvuć Polje I Valentina Gagić iz Udruženja "SARA"Srebrenica to nam i potrvrđuju.

„Jako je važno da imamo žene u vlasti. Mi ćemo njih podržati na izborima a onda one moraju raditi I kroz zakone obezbijediti ženama bolje uslove života” – kaže Ifeta.

„Svakako da ćemo u narednom periodu usmjeriti sve naše aktovnosti da prepoznamo žene aktivistkinje i žene političarke koje su spremne da se anagažuju u politici i svakako ćemo im biti vjetar u leđa“ – kaže Valentina.


Jadranka Miličević, aktivistkinja i izvršna direktorica Fondacije CURE napominje da su izbori jedinstvena prilika da se da podrška ženema.

„Ovo je prilika da „preskočimo“ muškarce političke lidere, koji samo dođu mjesec dana pred izbore i obećavaju te da damo priliku ženama koje 24h rade na terenu za dobrobit svoje zajednice“ – zaključuje Miličević.

A 15 priča koje govore o tome gdje su žene 25 godina nakon Dejtona, imaćete priliku da vidite i čujete 10. septembra u Sarajevu u okviru PitchWise (Pičvajz) festivala na kojem će biti promovisani knjiga i film.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 27 jul 2020 10:22
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom