top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 14 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas196
mod_vvisit_counterJuče431
mod_vvisit_counterOve sedmice196
mod_vvisit_counterProšla sedmica4791
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12986
mod_vvisit_counterProšli mjesec20646
mod_vvisit_counterUkupno1429668
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Zvornik : UŽ "Maja" i "Priroda" predstavili "Stazu zdravlja" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 03 septembar 2020 09:29


Zvornik - Opština Bratunac ali i regija Birač bogatija je za novi turistički proizvod -  “Stazu zdravlja”, koja je plod realizacije projekta „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma u opštini Bratunac“, koji je realizovalo udruženje žena "Maja" iz Kravice u partnerstvu sa udruženjem žena "Priroda" Bratunac. Željana Pjevalica iz UŽ "Priroda" kaže da je prvobitno planirano da "Staza zdravlja" bude duga 5 km ali je zahvaljujući pomoći opštine Bratunac, planinara,biciklista, lovaca, ribolovaca i ostalih zaljubljenika u prirodu, staza četiri puta duža.

"Staza zdravlja je sada duga 22,6 km, najveća kota je 680 m i povezuje brdsko-planinski dio opštine Bratunac sa rijekom Drinom. Ide od Repovca, preko Gornjeg Repovca, zaobilazi Glogovu i Slapašnicu penje se na najveću kotu koja se zove Skaradovica i spušta se na našu Rajsku plažu. Na stazi je postavljena turistička signalizaija, klupe i jedno veće odmorište a na najvećoj koti -Skaradovici, izgrađen vidikovac sa kojeg se može vidjeti pola Srbije, Rajska plaža u Bratuncu, veliki dio srednjeg toka rijeke Drine. Staza zdravlja prolazi kroz malinjake,zasade ljekobilja ... tako da turisti koji budu pješačili ovom stazom imaju priliku da beru maline, gljive i mnogo toga što nam je priroda podarila“ - kaže Pjevalica.


Osim što je nastala u doba korone, "Staza zdravlja" specifina je i po tome što je zvanično prva obilježena staza na podurčju opštine Bratunac - potvrđuje nam Stefan Ivanović iz Planinarskog društva "KIK" koje je formirano 2017.godine.

„Postoje planovi i ambicije da se obilježe i joše neke staze koje će biti povezane sa ovom stazom ali i neke druge koje neće imati „fizičku“ vezu sa Stazom zdravlja“ – kaže Ivanović.


Obilježavanje i uređenje "Staze zdrvalja" sa svim njenim sadržajima, jedan je od ciljeva projketa. Drugi, mnogo bitniji, jeste ekonomsko osnaženje žena i mladih kroz agrarni turizam i zato su organizovane edukativne radionice. Bojana Božilović nosilac poljoprivrednog gazdinstva "Nešković", koje se 100 godina bavi proizvodnjom povrća i cvijeća želi svoje gazdinstvo da ponudi turistima.

„Pogotovo u vrijeme pandemije se pokazalo da se zdrava, organska hrana cijeni sve više i više, tako da vjerujem da će ova priča tek da zaživi“ – kaže Bojana.


Ekonomsko jačanje kroz agrarni turizam planirano je i kroz "Kuću zdravlja i tradicije", u kojoj će turisti moći da kupe voće i povrće u prerađenom ili svježem stanju proizvedeno u Bratuncu - podsjeća Željana Pjevalica iz UŽ "Pridoda".

„Na samom početku „Staze zdravlja“ namjeravamo napraviti "Kuću zdravlja i tradicije" u kojoj će biti info-pult i sve ono što naše žene i mladi proizvedu na svojim imanjima. Takođe, suvenirski predmeti će se naći u ponudi  itd.“ – kaže Pjevalica.


Nada Marković iz udruženja "Maja" kaže da je projekat implementiran uz podršku nepovratnih sredstava Vijeća za regionalnu saradnju RCC u saradnji sa EU. NJegova vrijednost je 37 890 Eura, od kojih su 10% finansirala UŽ "Maja" i "Priroda" uz podršku opštine Bratunac i OPZ "Žena". 

„To je jedna inicijalna kapisla koja pokrteće razvoj tog seoskog turizma u kojem svi vidimo benefite“ – kaže Markovićeva.Ševko Karić načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Bratunac podsjeća, da je razvoj seoskog turizma prioritet opštine Bratunac.

„I zato je opština na čelu sa našim načelnikom dala podršku udruženjima u realizaciji ovog, za našu opštinu jako bitnog projekta“ – kaže Karić.


Rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji koja je održana u hotelu „Vidikovac“ u Zvorniku, kojoj su prisustvovali, osim članova radne grupe iz Bratunca, predstavnici turističkih organizacija Grada Zvornika i opštine Vlasenica.

U pozdravnom obraćanju, Ivana Đokić-Milanović viši stručni saradnik za turizam u TO Grada Zvornik je izjavila da je Zvornik u projektu Ministarstva trgovine i turizma RS „Doživi Srpsku“.


„Zvornik je destinacija koja pruža turistima mir, bogatu ponudu prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa. Hotel „Vidikovac“ je jedan od najreprezentativnijih objekata u Zvorniku, što pokazuje i interesovanje turista koji se u našem info-centru upravo raspituju za ovaj hotel, koji se nalazi na Zvorničkom jezeru i ima prelijep pogled na rijeku Drinu“ – rekla je Đokić-Milanović.


Realizacija projekta „Promocija i razvoj ruralnog i avanturističkog turizma u opštini Bratunac“počela je u oktobru prošle godine. U okviru projekta, formirana je i radna grupa za razvoj turizma koju čine predstavnici lokalne uprave, TO Bratunac, lovci, ribolovci, planinari, biciklisti, predstavnici biznisa i NVO i koja će nastaviti da radi na promociji i razvoju turizma i nakon ovog projekta.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30782582.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/30784627.html
Poslednje ažurirano petak, 04 septembar 2020 07:26
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom