top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 9 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas204
mod_vvisit_counterJuče431
mod_vvisit_counterOve sedmice204
mod_vvisit_counterProšla sedmica4791
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12994
mod_vvisit_counterProšli mjesec20646
mod_vvisit_counterUkupno1429676
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Pandemija nije usporila projekte - rekonstrukcija vodovoda, asfaltiranje puteva i ulica... PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 10 septembar 2020 10:54

Milići - Iako je pandemija virusa korona usporila privredu i punjenje opštinskog budžeta, projekti koji su planirani, realizuju se planiranom dinamikom. Asfaltiranje puteva i ulica započeto prošle godine, obavlja se nesmetano i do sada je asfaltirano 23 km. Rekonstrukcija gradskog vodovoda trebala bi biti završena u novembru a uređenje obale Zelenog Jadra koštaće 2 600 000 KM - izjavio je u intrevjuu u emisiji "Milići info", zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić.

MAGIC : Kakva je trenutno epidemiološka situacija na području opštine Milići ?

SAVIĆ : Možemo reći da je epidemiološka situacjia u opštini Milići stabilna.Mi trenutno imamo jedno zaraženo lice, koje je pod nadzoorm i 13 lica u izolaciji. Moram navesti da smo mjerema koje smo kao opštinski Krizni štab preduzimali uspjeli da iskontrolišemo žarišta koja su se pojavila i nismo dozvolili širenje zaraze. Ukupno na području oppštine smo imali 17 registrovanih zaraženih lica i više stotitna lica bilo je u izolaciji iz predostrožnosti. Možemo se pohvaliti da nismo imali ni jedan smrtni ishod i ni jedna osoba nije bila na respiratoru.

MAGIC : Školska godina je počela, preduzete su sve mjere kako ne bi došlo do pojave i širenja pandemije u školama i PU „Poletarac“ . Koliko je lokalna zajednica pomogla i u kom dijelu ?

SAVIĆ : I prije nego što je počela školska godina mi smo održali sastanak sa predstavnicima obrazovnih isntitucija na području naše opštine. Sve školske ustanove su počele sa radom a prije toga inspekcijski organi opštine Milići su iskontrolisali koliko su ispoštovane mjere, propisane od strane nadležnih ministarstava i drugih institucija. Opština je obezbijedila zaštitne maske za sve učenike kako bi skrenuli pažnju na poštovanje mjera i ostavili smo mogućnost našim školama da im pomognemo u nabavci dezinfekcionih sredstava, mada je Ministarstvo dostavilo određenu količinu potrebnih sredstava. Izazov je bio obezbijediti prevoz učenika jer imamo značajan broj djece koja putuju. Trebalo je uklopiti to sve ali smo uspjeli. Važno je napomenuti da smo kontrolisali kako sve funckioniše i imamo informacije da djeca poštuju mjere i da nose maske u autobusu. Naravno ne smijemo se opuštati i moramo i dalje biti oprezni. Takođe, na području naše opštine mi imamo i jedno istureno odjeljenje škole iz Sarajeva, koje radi u Novoj Kasabi. Mi smo kontrolisali i ovaj objekat u pogledu ispunjavanja epidemioloških uslova i sve je uredno i u ovom objektu.

MAGIC : Pandemija je uticala u dobroj mjeri na privredu, a samim tim i na punjenje budžeta opštine . Uspijevate li redovno da servisirate sve obaveze ?

SAVIĆ: Mi smo imali za nekih 40%  smanjenje prilive za period april,maj i juni a troškovi su bili povećani jer smo morali da obezbijedimo i karantin i da provedemo druge mjere koje su iziskivale novčana sredstva. U tom periodu smo napravili neki plan kako da najbolje prevaziđemo period. Napravili smo dogovor sa bankom gdje smo za period od 6 mjeseci odložili plaćanje kredita da bi zadržali likvidnost. Uslijedila nam je i pomoć Vlade RS, koja je u njavećoj mjeri nadoknadila troškove koje je budžet trpio, negdje oko 380 000 KM smo dobili. Trenutno je za 8% smanjenjo punjenje budžeta od planiranog ali uspijevamo da servisiramo tekuće obaveze. Neke naše pretpostavke za završni kvartal su da će prihod biti još manji pa ćemo u skladu s tim donositi planove.

MAGIC : Hoće li opština moći da pomogne privredi ?

SAVIĆ : U više navrata smo obavljali razgovore sa privrednicima. Privreda ima velike probleme. Mi smo sa stanovišta opštine, donijela odluku na poslednjoj sjednici SO–e Milići da sva pravan lica i sve preduzetnike oslobodimo za 50% plaćanja komunalne takse i komunalne naknade, to je nekih 70 000 KM. Što se tiče nekih drugih mjera, budžet opštine nije dovoljan da bi efikasnije djelovali, to ipak mora da radi Vlada RS, kao i u zemljama u okruženju. Opština je takođe kroz infrastrukturne projekte otvorila prostor za privredne subjekte sa područja opštine Milići u smislu da su te firme angažovane na realizaciji projekata čija je vrijednost blizu 5 000 000 KM. To se doduše odnosi samo na preduzeća iz oblasti građevine.

MAGIC: Dokle se stiglo kada je u pitanju asfaltiranje puteva ?

SAVIĆ: Lokalna skupština je krajem prošle godine usvojila srednjoročni plan ulaganja koji je tretirao plan ulaganja na period od 4 godine (2019– 2022). Krajem prošle godine počela je realizacija projekata i do sada je asfaltirano 23 km, a plan je da ovu godinu završimo sa 35 km asfaltiranih puteva. Ako uzmemo u obzir činjenicu dsa smo imali ukupno 58 km asfaltiranih puteva od kako postoji opština, onda možemo biti zadovoljni dosadašnjom realizacijom. Trenutno se radi na nekih 6,5 km puteva, tako da ćemo do kraja ove godine imati 30 km i 600 m asfaltiranih puteva. To radimo zahvaljujući kreditnim sredstvima, plan je da uložimo nekih 2 000 000 KM uz donatorska sredstva i vodimo računa da u svakoj mjesnoj zajednici uradimo po neki putni pravac. Pandemija je uticala i na donatore jer su oni svoje aktivnosti usmjerili na suzbijanje negativnih efekata pandemije. Takođe ne možemo a da ne pomenemo i uređenje ulica u centru Milića.Trenutno se izvode radovi na sanaciji ulice Vojina Savića, prošle godina smo izveli radove u Brkićevoj ulilci i ulici Vuka Karadžića gdje smo dio ulice prema zgradi policije uspjeli da saniramo. Imamo namjeru da rješavamo i ulicu Solunskih junaka. Ovo su tri ulice kkoje su jako bitne jer otvaraju Miliće. Takođe, urađena je Svetogorska ulica iznad pilane, neki krakovi u Romanijskoj uluci, izvršili smo asfaltiranje dijela ulica Stevana Sinđelića i Stepe Stepanovića tako da je i u ovu svrhu odvojeno negdje oko 400 000 KM kreditnih sredstava.

MAGIC : U toku je i uređenje obale Zelenog Jadra. Kakva je dinamika radova ?

SAVIĆ : Mi smo već prošle gdoine radili obalu Studenog Jadra. Tu smo uspjeli da uredimo 450 m lijeve i desne obale na potezu od zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja do zgrade elektrodiustribucije a onda još 150 m samo desne obale Studenog Jadra. Negdje oko 725 000 KM su koštali ti radovi. U međuvremenu smo se izborili da preko Vlade RS i Voda Srpske dobijemo podršku za uređenje obale Zelenog Jadra a vrijednost radova je 2 600 000 KM. Planirano je da se uredi obala od crkvenog mosta do ušća. Imali smo problem na samom početku radova jer je poplava u junu bukvalno odnijela dio podzide koja je bila urađena tako da nam je to povećalo troš'kove. Ono što je takođe problem je desna obala Zelenog Jadra gdje se nalaze preduzeća Soligna i SAVOX-ova fabrika montažnih kuća jer nemaju stabilnu strukturu, tamo se dešavaju i slijeganja terena,tako da nešto pokušavamo da uradimo doprojektovanjem i tog dijela, koliko ćemo imati mogućnosti da finansijski to zatvorimo vidjećemo. Tražićemo ponovo podršku i Voda Srpske i nadamo se da ćemo ovaj problem riješiti.

MAGIC : U toku je rekonstrukcija gradskog vodovoda. Kad možemo očekivati završetak radova ?

SAVIĆ : Kraj radova je predviđen za novembar mjesec. Treba napomenuti da smo mi u sklopu ove investicije realizovali dva projekta - prvi je rekonstrukcija vodovodne mreže u obuhvatu urbanističkog plana i ukupna vrijednost radova, uključujući i neke dijelove rješavanja fekalne i oborinkse kanalizacije je 1 030 000 KM, dok smo uporedo sa ovim projektom radili još jedan projekat a to je uključivanje vodovoda iz Dervente sa izvorišta jame na gradski vodovod, kako bi se omogućilo vodosnabdjevanje dijelova Mišića i Goločevine koji su imali problem sa vodosnabdjevanjem. Ono što je važno napomenuti je da se rekonstrukcijom gradskog vodovoda, stari azbestno-cementni cjevovod stavlja van upotrebe. Što se tiče samih potreba kada je u pitanju vodosnabdjevanje, neophodno je izgraditi još jedan taložnik u blizini izvorišta Nikoline vode, kako bi se stabilizovala mutnoća vode. Takođe nam ostaje i ovaj dio magistralnog kraka prema Novoj Kasabi. Potrebno je napomenuti da su za realizacju ovih projekata obezbijeđena kreditna sredstva od 600 000 KM a imamo podršku i oko 590 000 KM od Vlade Srbije.

Kada su u pitanju javni objekti moram napomenuti da je zamijenjena dosadašnja rasvjeta u Sportskoj dvorani, štedljivom LED rasvjetom, čime su smanjeni troškovi električne energije. LED rasvjeta je postavljena i oko samog objekta te na sportskim terenima: Projekat je koštao 157 000 KM od toga je 113 500 KM izdvojila Vlada RS a opština Milići 43 500 KM. Takođe, izvršena je rekosntrukcija škole i krova na Dubničkom Mostu – 19 500 KM je svrijedsnot investicije a Vlada RS je izdvojila 15 300 KM. u PU "Poletarac" u Milićima zamijenjena je stolarija što bi trebalo da objekat učini energetski efikasnijim a za ove namjene Vlada RS je izdvojila 30 000 KM. Dalje imamo u planu da kompletnu javnu rasvjetu na području opštine Milići zamijenimo LED rasvjetom. Projekat će koštati nekih 400 000 KM a sredstva smo obezbijedili preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Realizacija ovog projekta trebala je već početi ali je do zastoja došlo zbog tendera i ulaganja žalbi. Imam informaciju da je i ovaj problem riješen i nadam se da ćemo u ovoj godini početi realizaciju ovog projekta, koji će nam donijeti značajnu uštedu u budžetu jer je planirana zamjena postojeće rasvjete LED rasvjetom, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima uz magistralni put.Poslednje ažurirano četvrtak, 10 septembar 2020 11:01
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom