top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 13 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas196
mod_vvisit_counterJuče431
mod_vvisit_counterOve sedmice196
mod_vvisit_counterProšla sedmica4791
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12986
mod_vvisit_counterProšli mjesec20646
mod_vvisit_counterUkupno1429668
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Obilježeno 28 godina od formiranja Jurišnog odreda PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 14 septembar 2020 12:37


Vlasenica - Pod motom “Dostojni svojih predaka, a ponos svojih potomaka, pripadnici Jurišnog odreda Vlasenica obilježili su 28 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske. U okviru obilježavanja organizovana je akcija dobrovoljnog darivnja krvi 11.septembra a dan kasnije položeno je cvijeće na Vojničkom groblju I služen parastos. U akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u Domu zdravlja u Vlasenici a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Zvornik, prikupljena je 21 doza krvi a u akciji su učestvovali volonteri OO Crvenog krsta Vlasenica, predstavnici javnih preduzeća i ustanova te dugogodišnji davaoci krvi.


Dan kasnije ,12 septembra obilježavanje je nastavljeno posjetom Spomen sobi,  te polaganjem cvijeća na vojničkom groblju u Vlasenici i služenjem parastosa u hramu SV.apostola Petra i Pavla. Načelnik opštine Vlasenica i jedan od komandanata jedinice, Miroslav Kraljević kaže da su pripadnici te jedinice tokom ratnih dejstava izgradili i sačuvali borbeno i moralno jedinstvo.

"Kroz Jurišni odred je prošlo više od 700 borfaca a živote je pložilo njih 35. Naša je obaveza da ne zaboravimo one koji su dali svoje živote. Ja kao načelnik, danas se borim za bolji položaj porodica poginulih boraca i uopšte boračke populacije" - kaže Kraljević.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić podsjeća da je ova jedinica odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda.


"U jedinici su bili dobrovoljci , dakle niko nikog nije natjerao da dođe u Jurišni odred. Bitno je da smo nagrađeni Ordenom koji nam je predsjednik uručio. Kao Boračka organizacija veliku pažnju poklanjamo za unapređenje statusa boraca koji nije na zavidnom nivou. Trenutno je finansijski momenat najbitniji jer to su sad stariji borci i treba im pomoći da mogu mirnije da žive" - kaže Simanić.

Cvijeće na Vojničkom groblju, osim predstavnika opštine Vlasenica i porodica poginulih boraca, položili su i predstavnici Boračkih organizacija Vlasenice i Šekovića, te pripadnici nekadašnje Garde iz Šekovića.


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom