top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 31 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas375
mod_vvisit_counterJuče723
mod_vvisit_counterOve sedmice4193
mod_vvisit_counterProšla sedmica4934
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20456
mod_vvisit_counterProšli mjesec19131
mod_vvisit_counterUkupno1456269
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići/Vlasenica: Ulične akcije kao dio projekta "Mirovna politička akademija za mlade regije Birač" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 05 oktobar 2020 11:13


Milići/Vlasenica - Mladi iz Milića i Vlasenice organizovali su ulične akcije, kojima su skrenuli pažnju javnosti na njihov položaj. Anastasija Milinković iz Milića kaže da su prolaznicima dijelili promotivni materijal - USB i šolje - sa porukama koje imaju za cilj da podignu svijest građana i lokalnih političara o potencijalima mladih I zašto je važno da mladi budu dio društvenih procesa. Osim toga građani su mogli da vide i bilborde na kojima su ispisane poruke koje su kreirali mladi.

"Na bilbordima možemo vidjeti crteže uz poruke poput : "Generacijo govorimo zajedno!", "Mijenjajmo stereotipe o mladima", "Hoćemo da učestvujemo u donošenju odluka koje se tiču naše zajednice"... Ovom uličnom kampanjom želimo da ukažemo koliko je uloga mladih važna a u isto vrijeme je nekako po strani" - kaže Anastasija.

Mladi iz Milića I Vlasenice kažu da im nedostaje omladinsko organizovanje, kulturni i muzički sadržaji a kao najveći problem ističu pasivnost mladih.

"Uglavnom mlade niko ništa ne pita - šta njima treba i kakvo je njihovo mišljenje" - kaže Nikolina iz Vlasenice.


Anja iz Vlasenice takođe dijeli Nikolinino mišljenje. "Mladi ovdje nemaju mogućnost da se zaposle. Ja imam 21 godinu i otišla sam da radim u inostranstvo" - kaže Anja.

Marija iz Miića, učenica trećeg razreda gimnazije, ističe da u Milićima nedostaje omladinska organizacija. "Trenutno nemamo ni jednu takvu organizaciju, iako pokušavamo nešto da učinimo. Aktivni smo, imali smo nekoliko radionica ali nemamo podršku ni od koga" - kaže Marija.

Građani koji su dobili poklone u okviru ulične kampanje u Vlasenici, podržavaju mlade u njihovim aktivnostima.

"Mladi trebaju više da se uključe u dešavanja u društveni život, da se bore za svoja prava"- kaže Slađana iz Vlasenice.

"Sve pohvale za ovaj projekat i nadam se da će ih biti što više" - kaže Milada iz Vlasenice.

Aleksandar Kraljević odbornik u SO Vlasenica napominje da u ovoj opštini nedostaje Strategija za mlade ali i da su mladi pasivni. "Mislim da je problem što nema Strategije za mlade i vjerujem da će usvajanjem Strategije, položaj mladih biti poboljšan. Isto tako, mladi treba da budu više aktivni, da malo ostave mobilne telefone i da se uključe u realan život kako bi poboljšali i svoj ali i život svih građana opštine Vlasenica" - kaže Kralejvić.

Ulične akcije dio su projekta“Mirovna politička akademija za mlade regije Birač” koji u Milićima, Vlasenici , Bratuncu i Srebrenici realizuje Udruženje "Forum žena" iz Bratunca. Dragana Đurić aktivistkinja Udruženja I koordinatorica projekta kaže da je urađeno je niz aktivnosti. "Set radionica, sedmodnevni seminar za mlade... kako bi nakon lokalnih izbora, mladi bili osposobljeni da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i da zagovaraju svoj bolji položaj. Takođe, izradili su i akcione planove, svako za svoju opštinu. Ono što treba napomenuti je da opštine Bratunac, Srebrenica i Vlasenica nemaju dokument Strategija za mlade, a opština Milići ima. Milići su pozitivan primjer gdje se svake godine usvaja Akcioni  plan za implementaciju Stragegije gdje su uvršteni prijedlozi koje mladi adresiraju lokalnoj upravi"- kaže Đurićeva.

Projekat “Mirovna politička akademija za mlade regije Birač”, počeo je u aprilu ove godine i završava krajem oktobra a realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodnir azvoj (USAID).

Tokom ulične kampanje, u Milićima i Vlasenici je podijeljeno 100 šolja i 40 USB-a.

Kako je najavljeno iz Udruženje “Forum žena“ Bratunac, ulična akcija u Srebrenici biće organizovana u srijedu, 07. oktobra sa početkom u 10,00 časova, ispred „ Z MARKETA „.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 05 oktobar 2020 11:16
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom