top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas393
mod_vvisit_counterJuče723
mod_vvisit_counterOve sedmice4211
mod_vvisit_counterProšla sedmica4934
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20474
mod_vvisit_counterProšli mjesec19131
mod_vvisit_counterUkupno1456287
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : UŽ "Maja" obilježilo Međunarodni dan žena na selu PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 16 oktobar 2020 11:06

altBratunac - Udruženje žena ’’Maja’’ Kravica, realizovalo je dvije aktivnosti povodom 15.oktobra, Međunarodnog dana žena na selu. Vesna Erić iz Udruženja "Maja" kaže da je prva aktivnost bila podjela promotivnog materijala učesnicima u saobraćaju na lokaciji Kravica – autobusko stajalište a druga sastanak sa potencijalnim korisnicama grantova po javnom pozivu u sklopu projekta “Sveobuhvatan odgovor na COVID 19 u opštini Bratunac” koji se provodi uz podršku CARE Balkan a finansijski je podržan od Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke.

„Uz podršku Gender centra Vlade RS dobili smo promotivni materijal (torbe, maske i pisani promotivni materijal) kojima smo željeli skrenuti pažnju na žene na selu.Takođe, pripremile smo kolače i sokove i u saradnji sa policajcima PS Bratunac organizovali akciju u Kravici. Druga aktivnost je sastanak sa ženama koje su potencijalne korisnice projekta “Sveobuhvatan odgovor na COVID 19 u opštini Bratunac” koji se provodimo uz podršku CARE Balkan a finansijski je podržan od Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke" – kaže Erićeva.

alt
alt

alt

„U okviru ovog projekta do sada je u podijeljeno 100 higijenskih paketa za ugrožene porodice ranjivih kategorija u opštini Bratunac, koje smo izabrali u saradnji sa OO Crvenog krsta Bratunac. Podijeljen je i informativni materijal o pravilima ponašanja tokom pandemije. U okviru ovog projekta, biće dodjeljeno i 10 grantova ženama u vudu podrške poljopivrednoj proizvodnji kod 6 aplikantica a 4 su samozapošljavanje. Nakon zvaničnog odobrenja, sredstva će dobiti u materijalu i vjerujemo da će to biti podrška za ove porodice. Moram napomenuti i da su dodijeljena i sredstva za bratunački Dom zdravlja u vidu materijalne podrške a urađena je i situaciona analiza kakav pandemija ima ekonomski uticaj kod građana Bratunca" – kaže Erićeva.

alt

Suada Obradović živi u Brezaku, kod Kravice i aplicirala je na ovaj projekat. Već 15 godina bavi se preradom voća.

„Pošto već radim preradu voća bila mi je potrebna ambalaža a uz to imam i stoku tako da sam aplicirala za ambalažu i hranu za stoku. Već sam napravila određene količine soka, džema kupinovog vina i imam tržište, ali mi je bila potrebna ambalaža, tako da će mi ova pomoć značiti“ – kaže Suada koja se sa mužem i dva sina bavi poljorpivredom, što im je i osnovni izvor prihoda.

alt

Povodom Svjetskog dana žena na selu Suada je poručila : „Vidim budućnost na selu. Evo ova pandemija je pokazala koliko je selo bitno i za proizvodnju hrane i uopšte za zdraviji način života. Nadam se da ćemo se uskoro svi vratiti selu i da će i institucije podržati ostanak i povratak selu“ .


Na javni poziv u okviru projekta "Sveobuhvatan odgovor na COVID 19  u opštini Bratunac” prijavilo se 11 kandidatkinja. "Nismo zadovoljne brojem prijavljenih žena jer smo svim nevladinim organizacijama n području Bratunca uputili molbu da obavjeste svoje članice kako bi obuhvatili što veći broj žena, ali eto na javni poziv je bilo prijavljeno samo njih 11" - podsjeća Vesna Erić iz UŽ "Maja" Kravica.

Projekat "Sveobuhvatan odgovor na COVID 19 u opštini Bratunac” počeo je 01.06.2020. traje do 31.12.2020. a cilj je podići svijest građana o potrebi poštovanja mjera zaštite u doba pandemije KOVID 19 te da se uradi ekonomska analiza stanja u opštini Bratunac kako bi se radili dalji projekti za podršku.


Poslednje ažurirano petak, 16 oktobar 2020 11:09
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom