top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 17 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas82
mod_vvisit_counterJuče769
mod_vvisit_counterOve sedmice3113
mod_vvisit_counterProšla sedmica4990
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2808
mod_vvisit_counterProšli mjesec21224
mod_vvisit_counterUkupno1550242
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Konjević Polje : UŽ "Jadar" organizovalo okrugli sto o nasilju nad ženama PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 07 decembar 2020 11:27

altKonjević Polje - U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", UŽ "Jadar" iz Konjević Polja, organizovalo je u prostorijama Udruženja okrugli sto na temu "Nasilje nad ženama". Žene su imale priliku da kroz prezentaciju, koju je pripremila članica UŽ "Jadar" Nasiha Muhić Beganović, saznaju šta je nasilje,koji oblici nasilja postoje,kako ga prepoznati i kome se obratiti za pomoć.

“Ove radionice imaju za cilj da podignemo svijest ženama o nasilju. Na našoj radionici žene su podijelile I neka svoja iskustva. Za sve žene koje možda imaju problem, Udruženje žena “Jadar” je tu. Apelujemo takođe da nasilje prijavite policiji, da se obratite ustanovama za pomoć .“ – kaže Nasiha.

Učesnice okruglog stola kažu da mogu prepoznati nasilje i znaju kome se obratiti za pomoć.

altZemina iz Srebrenice članica Udruženja „Sara“ Srebrenica kaže da nasilje ne treba tolerisati. “ Ja bi sigurno prijavila kada bi vidjela da neko maltretira ženu, dijete ili bilo koga" - kaže Zemina.

„Znam prepoznati nasilje i prolazim kroz jednu vrstu psihičkog nasilja od strane muža. To se održava i na djecu. Pomoć sam potražila i vjerujem da će se situacija promijeniti u pozitivnom smjeru“ – kaže nam jedna članica Udruženja „Sara“.

I članica UŽ „Jadar“ Zahra, kaže da nasilje ne bi trpila . „Možemo se vrijeđati riječima, ali što se tiče da me tuče, to ne bih dozvolila“ – kaže Zahra.

Radmila ističe da nije doživjela nasilje ali ne podržava ovu pojavu. „Meni je sve nasilje - i kad neko jače podigne ton na ženu. Po meni je verbalno nasilje je gore nego fizičko. Mislim da ni jedna žena ne bi trebala da trpi nasilje“ – kaže Radmila iz Srebrenice.

altPredsjednica UŽ "Jadar" iz Konjević Polja Ifeta Mejremić naglašava da je nasilje nad ženama povećano u doba pandemije.

“Važno je uključiti muškarce u edukaciju jer kroz rad možemo dosta toga postići. Pandemija povećava broj žrtava nasilja, posebno što je puno žena ostalo bez posla. Mi sarađujemo sa sigurnom kućom Fondacije “Lara” iz Bijeljine i sa organizacijom VIVE Žene iz Tuzle, ali ni sigurna kuća nije rješenje ako žena nije ekonomski osnažena. Tokom ove godine nekoliko žena je imalo tretmane u Udruženju VIVE Žene Tuzla” – kaže Ifeta.

Izvršna direktorica Udruženja "Sara" iz Srebrenice Valentina Gagić kaže da u ovom Udruženju, kontinuirano rade na ekonomskom osnaživanju žena ali i na drugim poljima.

“Mi smo orijentisane na ekonomsko osnaživanje žena ali i na aktivnosti koje im omogućavaju da steknu različite vještine I znanja koji im mogu pomoći da budu aktuelne na tržištu rada. Važno nam je da održavamo naše mreže podrške, i tim povodom su naše članice danas ovdje u Konjević Polju jer je važno da jedne drugoj budemo podrška” – kaže Gagićeva.

Okrugli sto na temu “Nasilje nad ženama” podržala je Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena u BiH.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 07 decembar 2020 11:30
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom