top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 14 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas92
mod_vvisit_counterJuče769
mod_vvisit_counterOve sedmice3123
mod_vvisit_counterProšla sedmica4990
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2818
mod_vvisit_counterProšli mjesec21224
mod_vvisit_counterUkupno1550252
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Emisija "Razgovor s Ombudsmenima" povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10.decembra PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 10 decembar 2020 09:46

altŠirom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava - 10.decembar, dan koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane UN. Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnijih dostignuća UN i obezbijedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su uslijedili. "Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima", određuje prvi član deklaracije.

Ombudsmani BiH saopštili su da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava i da su se posljedice osjetile u svim sferama života, te apelovali da se dodatno pomogne starijima, djeci i ugroženima.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, ombudsmani ističu da su ljudska prava i osnovne slobode univerzalni, jer pripadaju svakom čovjeku, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

U saopštenju se navodi da se građani u najvećoj mjeri obraćaju ovoj instituciji radi nerazumne dužine trajanja sudskih postupaka, žalbama na povredu prava iz oblasti rada, zdravstvenih i socijalnih usluga, kršenja prava djece i diskriminaciju po raznim osnovama.

Kao osnovne uzroke ovog stanja ombudsmani ističu izuzetno lošu ekonomsku situaciju u BiH, odnosno veliku stopu nezaposlenosti i činjenicu da se građani zbog siromaštva suočavaju sa društvenom isključenošću i problemima u pristupu pravdi.


altPovodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, u programu "MAGIC" radija, danas emitujemo emisiju “Razgovor s Ombudsmenima”. Gosti emisije su Jasminka DŽumhur, Ombudsmenka za ljudska prava BiH, doktor pravnih nauka i Ombudsmen prof.dr Ljubinko Mitrović.

alt


Emisija "Razgovor s Ombudsmenima” koju realizujemo uz podršku Misije OSCE-a u BiH, na programu je u četvrtak 10.decembra od 13 časova.
Poslednje ažurirano četvrtak, 10 decembar 2020 09:50
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom