top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 15 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas427
mod_vvisit_counterJuče796
mod_vvisit_counterOve sedmice1223
mod_vvisit_counterProšla sedmica4990
mod_vvisit_counterOvaj mjesec13644
mod_vvisit_counterProšli mjesec26122
mod_vvisit_counterUkupno1516811
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Na proljeće počinje gradnja/obnova 28 kuća povraticima, raseljenim i izbjeglim licima PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 17 decembar 2020 09:48

altVlasenica - Preko Državnog projekta stambenog zbrinjavanja a u okviru Regionalnog stambenog programa (podprojekat BH5), na području opštine Vlasenica biće obnovljeno, odnosno izgrađeno 28 kuća. Izabrani korisnici potpisali su ugovore sa načelnikom opštine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem a realizacija projekta počinje čim vremenski uslovi budu povoljni za izvođenje građevinskih radova.

Vlasenica je od 1995. godine adresa Petre Vuković, koja do danas živi kao podstanar. Potpisivanje ugovora koji će riješiti stambeno pitanje njene porodice za nju znači novi život. "Izbjegla sam iz Sarajeva, po Dejtonu. Ovdje živim kao podstanar, kiriju plaća Ministarstvo do Nove godine a šta će biti poslije ne znam. Ja sam kupila plac i za mene je sad ovo novi život. Djecu sam odgajila sama, muž mi je umro. Visoko hvala svima, prvo načelniku, pa mojoj Neveni i svima koji su pomogli" - kaže Petra.

Hamdija Hodžić, u naselje Cerska u opštini Vlasenica, vratio se 2012.godine. Od tada sa porodicom živi kao podstanar. "Živim u kući od bratića. Novu kuću ću praviti na temeljima prijeratne kuće. Bio sam izgubio sve nade što se tiče ovih donacija i ovo je baš ispalo iznenada. Ovo su papiri koje sam ja predao 2013.godine." - kaže Hamdija.

Radmila Aničić je iz Olova u Vlasenicu došla 1996.godine. "Kupila sam neku staru kuću koja je propala i nema ništa. Sin mi je otišao da radi u Srbiju. NIsam se ovom nadala, kad su me pozvali, iznenadila sam se i još ne vjerujem dok ne bude gotovo" - kaže Radmila.

Vujadin Posavljak u Vlasenicu je tokom rata došao iz Zenice. Svojim sredstvima, porodici je obezbijedio krov nad glavom ali je neophodna adaptacija. "Nisam imao riješeno stambeno pitanje. Nešto sam kupio i pokušao da adaptiram. S obzirom da treba dosta novaca nisam uspio to završiti i evo preko ovog projekta ću to završiti. Moja porodica , mašala ima 7 članova" - kaže Posavljak.

Penzionerka Dika Tičić, živi kod kćerke u Kladnju. Preko projekta će joj biti izgrađena kuća u Vlasenici. "Penzija mi je mala, pa ne mogu u Vlasenici da plaćam kiriju. Kuća će mi biti nanovo sagrađena i to me raduje" - kaže Dika.

Divka Božić je sa porodicom iz Jelačića u Vlasenicu došla 1994. "Nakon što mi je izgorila kuća došla sam u Vlasenicu. Imam muža i dva sina, jedan je oženjen. Ovdje smo napravili kuću ali nije opremljena. Bila sam u alternativnom smještaju na sedam mjesta... " - kaže Divka.

Senaid Redžić trenutno živi u Sarajevu. Preko projekta će sagraditi kuću u naselju Džemat koja je porušena u toku rata. "Poslije 17 godina, uspio sam da dobijem donaciju. Da je i prije bilo nešto bi do sada ostvarili a ovako šta možemo. Dobro je da ima razmna naroda da hoće da pomogne" - kaže Redžić.

Nevenka Mišić sa petočlanom porodicom živi kao podstanar u Vlaseici. "U ratu su mi izgorjele dvije kuće u Šadićima. Sad živim u bošnjačkoj kući u Vlasenici, plaćam kiriju. Počeli smo da pravimo kuću, potrebna je adaptacija, i to ćemo preko ovog projekta uraditi. Dosadilo mi je više da živim po tuđim kućama. Šta da vam kažem srećna sam, hvala načelniku, hvala svima koji su nam ovo omogućili" - kaže Nevenka. 

"Na polovini rata iz Kladnja sam došao u Vlasenicu. Živim u vlaseničkom naselju Toplik 3. Kuću sam pokrio, u dvije sobe samo imam struju i vodu, tako da mi bukvalno treba sve" - kaže Desimir Milić.

altZa izgradnju odnosno adaptaciju stambenih objekata za 28 korisnika na području opštine Vlasenica biće izdvojeno oko 825 000 KM – kaže načelnica odjeljenja za prostorno uređenje I stambeno komunalne poslove Nevena Stupar. "U okviru projekta biće izgrađeno 13 objekata a 15 rekonstruisano. Za izgradnju objekata biće izdvojeno oko 554 000 KM a za rekonstrukciju oko 270 000 KM. Kroz ovaj projekat stambeno će se zbrinuti povratnci, porodice koje su izbjegle i raseljene" - kaže Stupar.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević napominje da se intenzivno radi na rješavanju stambenog pitanja povratnika te izbjeglih i raseljenih i dodaje da je u okviru Regionalnog stambenog programa u Vlasenici u toku izgradnja Stambene zgrade kolektivnog stanovanja.

"U završnoj fazi je realizacija stambene zgrade gdje se rješava pitanje 20 porodica, što znači da mi konstantno radimo i rješavamo ove probleme, bez obzira na sve  finansijske probleme koje smo imali u proteklom periodu.Odgovorno tvrdim da ćemo i za ostalih 150 porodica u narednom periodu riješiti stambeno pitanje. Već imamo i lokacije i određenu plansku dokumentaciju koju smo pripremili i upoznali smo više nivoe vlasti o tome, jer ljudi zaslužuju da im se riješi stambeno pitanje na šta čekaju 25-30 godina" - kaže načelnik Kraljević.


Realizacija projekta obnove, odnosno izgradnje 28 stambenih jedinica na području opštine Vlasenica počeće najvjerovatnije na proljeće sledeće godine.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom