top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 21 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas557
mod_vvisit_counterJuče771
mod_vvisit_counterOve sedmice557
mod_vvisit_counterProšla sedmica5599
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5327
mod_vvisit_counterProšli mjesec23759
mod_vvisit_counterUkupno1875313
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Izvedena monodrama "Jefimija" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 13 jun 2022 12:23

altMilići - Monodrama "Jefimija" izvedena je u subotu u kino sali Doma rudara u Milićima. U ulozi Jefimije, srpske despotice, prve srpske pjesnikinje bila je beogradska glumica Tijana Jovanović.Tekst je za scenu adaptirao dramaturg Aleksandar Vasiljević a režiju potpisuje Željko Milošević.

„Nas je interesovala Jefimija kao žena, ne samo kao djevojka, vladarka ili monahinja, nego upravo žena tog, ali, isto tako, i današnjeg vremena. Njen život je bio izuzetno kompleksan. Doživjela je procvat Dušanovog carstva ali I njegovu propast.Jefimija je bila jedna veoma hrabra I izuzetno obrazovana žena tadašnjeg vremena” - kaže Milošević.

Glumica Tijana Jovanović kaže da je Jefimija, zahtjevan lik i bilo je komplikovano raditi na predstavi jer je glumački i tehnički veoma teška.

“Jelena Mrnjavčević - Jefimija, je neko ko je za mene, žena ratnica, borac čiji duh nikada nije slomljen.Mislim da smo Jelenu Mrnjavčević nepravedno staviil u zapećak I nismo se dovoljno bavili njome kao I drugim ženama. Jer, Jelena je samo žena I ne postoji sad neka velika razlika između žene tog vremena I žene danas” – kaže Tijana.

altPokrovitelj predstave bila je opština Milići a načelnik opštine Marko Savić kaže da je monodrama uvertirta predstojećoj manifestaciji "Julsko-avgustovski dani kulture I sporta".

“Imali smo blok kulturnih događaja povodom Dana opštine, tu su I nedavno izvedeni programi u školama I vrtiću. Pripremamo program manifestacije “Julsko-avgustovskih dana” I ova predstava je možemo reći neki “presjek” događaja koji su bili i onih koji slijede. Sve sa ciljem da obogatimo kulturni život I da njegujemo naviku naših sugrađana da posjećuju kulturne događaje” – kaže Savić.

Monodrama Jefimija premijerno je izvedena u martu ove godine u Trebinju a do sada je igrana više od 10 puta - kaže reditelj predstave Željko Milošević.

“Mislim da je predstava izvedena 10 ili 12 puta, I nadam se da će ih biti još. Nakon Milića idemo u Kostajnicu, Prnjavor, Novi Grad, Stanare i Brod. Sa ponosom mogu da kažem da je predstava  pozvana i u Bajinu Baštu i u Rašku i selektovana je u takmičarski program Festivala malih scena i monodrame Srpske u Istočnom Sarajevu“ – kaže Milošević.

Monodrama „Jefimija“ urađena je u produkciji trebinjskog Gradskog pozorišta, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS. 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom