top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 23 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas541
mod_vvisit_counterJuče771
mod_vvisit_counterOve sedmice541
mod_vvisit_counterProšla sedmica5599
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5311
mod_vvisit_counterProšli mjesec23759
mod_vvisit_counterUkupno1875297
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Održano predavanje za pčelare u okviru projekta "Zaštitimo pčele,spasimo eko sistem" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 20 jun 2022 12:24

altMilići - U okviru projekta "Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem" koji opština Milići realizuje u saradnji sa Udruženjem "Nodas" Sarajevo i Udruženjem pčelara "Matica" Milići, milićki pčelari su imali priliku da prisustvuju edukativnom predavanju, koje je prvenstveno bilo namijenjeno pčelarima početnicima.Predavanje je održao profesor pčelarstva u penziji Mića Mladenović.

“Ovo je dobar pokušaj da se mladi zadrže na selu i da im se obezbijedi sigurna egzistencija jer pčelarstvo sve više prelazi u profitabilno zanimanje. Traži veliko znanje, pravovremene intervencije, investciije su značajne ali se brzo vraćaju, čak u jednoj godini mogu da se vrate uložena sredstva, ukoliko je godina medna. Važno je da savladaju tehnologiju i bilogiju pčele i da se prilagode ovom plemenitom insektu. U poslednje vrijeme "hit" u Evropi i kod nas je api-terapija „ – kaže profesor Mladenović.

altPredavanju za pčelare početnike u Milićima prisustvovalo je oko 30 pčelara. Milenko Avramović pčelarstvom se bavi 5 godina i član je Udurženja pčelara "Matica" Milići .

“Imam 12 košnica najviše za moje potrebe , nešto podijelim I to je to. Prošla godina je bila veoma loša a ove godine ima meda solidno.” – kaže Avramović koji pravi i propolis.

altPredsjednik Udruženja pčelara "Matica" iz Milića Marko Tomić kaže da je edukacija pčelara jako važna.

“Najvažnije je da zavoliš pčelarstvo I da kroz knjigu, kroz ova I druga predavanja pčelari steknu potrebno znanje” – kaže Tomić.

U pčelinjacima se trenutno vrca med, kojeg, kako kaže Tomić ima, jer je godina bila medna.

“Bagrem je manje medio, ali su sve ostale kulture trešnja, jabuka, klen, crnogoričn šuma pomalo medile, tako da će ova godina biti najbolja u poslednjih 20 godina” – kaže Tomić.

Tomić podsjeća da je Udruženje pčelara "Matica" Miići poznato i po repro-centrima za proizvodnju matica a formirano je 2004. godine zahvaljujući pčelaru i donedavno predsjedniku Udruženja Radomiru Dimitriću koji je nedavno preminuo.

Predavanje je održao u amfiteatru SŠC "Milutin Milanković" u Milićima.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 20 jun 2022 12:29
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom