top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas519
mod_vvisit_counterJuče771
mod_vvisit_counterOve sedmice519
mod_vvisit_counterProšla sedmica5599
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5289
mod_vvisit_counterProšli mjesec23759
mod_vvisit_counterUkupno1875275
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PEKARSKI PROIZVODI SVE TRAŽENIJI U „ALUMINI“ PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 28 jun 2022 10:02

alt

U malenom kutku Centralnog restorana, u dijelu pekare,  atmosfera je uvijek radna, ali nema umora. Zadovoljstvo radnika i osmijeh na njihovim licima dok uživaju u magiji ukusa već gotovih peciva na prvom mjestu i ujedno dodatni motiv za nove izazove u pekarstvu.

Krsto Jović je pekar skoro četiri decenije. Još davne 1983. godine, sa bratom Milom, počeo je da radi u pekari u Sapni, da bi potom pekarski zanat usavršavao u Novom Sadu i Beogradu. Posljednjih nekoliko godina svoje znanje i vještine manifestuje u kompaniji „Alumina“, pripremajući nekoliko vrsta pekarskih proizvoda, koji se, svakodnevno, nalaze na meniju fabričkih restorana.

alt

- Biti pekar u prvom redu znači znati i taj odgovoran i težak posao raditi sa ljubavlju i pažnjom – dočekuje nas Jović na svom radnom mjestu, dok vještim rukama prebira po tijestu od koga će nastati pita sirnica, burek sa mesom, razne vrste peciva i drugi specijaliteti od brašna.

Krsto kaže da pekara „Alumine“ ima dobru ponudu, što se ponajbolje može vidjeti po interesovanju za pekarske proizvode među zaposlenima u najvećem zvorničkom kolektivu.

-Program je takav da ponedjeljkom imamo sirnicu na liniji, utorak je predviđen za peciva ili pice, u srijedu je najčešće „krompiruša“, dok je četvrtak poznat po mesnom bureku – kazuje Jović.

On kaže da početak, prije četiri decenije, nije bio lak. Ko nije bio pekarski učenik i zanatlija, ne zna koliko je težak džak brašna, a da je tu bio samo jedan. Podigni, prenesi, spusti. I tako ko zna koliko puta, sve dok zanat koji hrani milione ljudi, nije „ispekao“.

-Nanizalo se skoro četiri decenije može se reći mukotrpnog rada, ali umor se ne osjeća, jer ovaj posao, vjerujte,  volim i najveće mi je nagrada za rad što su naši pekarski proizvodi toliko traženi među radnicima ove fabrike – skromno će  Krsto reći, upoređujući posao pekara sa onim zanimanjima koja iziskuju svakodnevno dokazivanje, istraživanje i pronalaženje nečeg novog,  a sve s ciljem da se ponudi što kvalitetniji proizvod.

Svaki majstor ima svoje male tajne, neki ih ne otkrivaju, dok ih drugi prenose na mlađe kolege. Krsto svoje znanje i umijeće ne krije. Sve što je naučio dugogodišnjim radom sa zadovoljstvom, kaže, pokazuje mlađim generacijama.  Kad je burek u pitanju, važno je, objašnjava, dobro pripremiti meso i da kora bude tanka.

-Kad se ispeče, da bude sočan i ukusan za jelo – otkriva Krsto recept kako se sprema dobar burek.

U altfabričkim restoranima svakodnevno se, inače, uvode novine u jelovniku, a sve u  cilju da svi korisnici budu zadovoljni kvalitetom obroka.

-Na dnevnom nivou imamo oko 1.200 obroka za naše radnike, ali i za zaposlene u firmama koje se nalaze unutar fabričkog kruga, kao i za goste naše kompanije – kaže Darijan Stevanović, rukovodilac OJ  Restoran u „Alumini“, dodajući da se čine maksimalni napori da se obezbijedi što kvalitetnija ishrana, te da imaju uredno snabdijevanje s namirnicama i robom potrebnom za ishranu radnika, ali i gostiju, poslovnih partnera, kada su na poslovnom ručku u ovoj fabrici.

U dnevnom jelovniku su najmanje četiri vrste jela, među kojima su i proizvodi iz fabričke pekare.

Miris brašna, kvasca, ali i svježih peciva, širi se Centralnim restoranom. Sa pekarskim proizvodima nastalim vještim rukama ovdašnjih pekara započinje i završava se radni dan u „Alumini“, jer tamo gdje su potrebne ruke, riječi su suvišne.

(Alumina Info)


Poslednje ažurirano utorak, 28 jun 2022 10:25
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom