top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 17 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas235
mod_vvisit_counterJuče611
mod_vvisit_counterOve sedmice235
mod_vvisit_counterProšla sedmica5184
mod_vvisit_counterOvaj mjesec846
mod_vvisit_counterProšli mjesec26509
mod_vvisit_counterUkupno1924222
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Promovisana monografija "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u XIX i XX vijeku" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 29 avgust 2022 09:08

altVlasenica - Promocija monografije "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u XIX i XX vijeku", autora Milenka Stanića, održana je u petak u amfiteatru Šumarskog fakulteta u Vlasenici. Autor kaže da monografija obuhvata stradanje Srba od perioda Osmanskog carstva do današnjih dana.

alt„Obuhvatio sam period od Osmanskog carstva do današnjih dana. Evidentno je da su se u navedenom peiodu desila tri velika genocida nad našim narodom. Prvi u vrijeme Osmanlija, drugi u vrijeme Prvog svjetskog rata I treći tokom Drugog svjetskog rata. Obrazac je uvijek bio isti – nalogodavci stradanja su bili strani zavojevači a izvršioci domaći pomagači. Razmjere svih tih stradanja nismo utvrdili I to mi je bio motiv da uđem, u istorijske arhive da pokušam, bar dio tih stradanja da prikažem u ovoj monografiji, koja je samo početak, temelj tih istraživanja a u narednim godinama ćemo nastaviti dalje istraživanje “ – kaže Stanić.

Profesor u penziji, Vojislav Mitrović koji je prisustvovao promociji, kaže da će monografija imati veliki uticaj kako na sadašnjost tako i na buduća pokoljenja.

alt„I da nam to bude putokaz za budućnost, da nam se takva stradanja nikad ne ponove. Ova knjiga je, kako reče jedan recenzent, jedan dokument i mnogo više od same monografije. Čestitam Milenku Staniću i želim da nastavi ovaj rad i dopuni monografiju i da bude više onih koji će pisati ovakve knjige“ – kaže Mitrović.

Opština Vlasenica je tu da pomogne svako dobro djelo i namjeru svakog stanovnika Vlasenice. Tako je bilo i sa djelom Milenka Stanića - kaže načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i dodaje da ga raduje što se na promociji monografije tražilo mjesto više.

alt

„Mislim da je jako bitna poruka otišla odavde – da knjiga ide „od ruke do ruke“, da ljudi to mogu čitati i u elektronskoj formi a biće prevedena i na više stranih jezika. Čestitke Milenku Staniću i svima koji su pomogli da ova monograrfija ugleda svjetlost dana. Drago mi je da je ova promocija izazvala ovako veliko interesovanje naših građana, koji su sa velikom pažnjom pratili sve ono što je rečeno na promociji. Opština Vlasenica je tu da pomogne svako dobro djelo, svakog našeg stanovnika. Hvala Milenku Staniću što ovom monografijom ne da zaboravu, ono što se dešavalo u prošlosti a naša je obaveza da to prenosimo na buduća pokoljenja“ – kaže načelnik Kraljević.

alt

Promociji monografije prisustvovali su recenzenti prof. Drago Vuković i mr Mirko Babić.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 29 avgust 2022 09:11
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom