top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 95 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas267
mod_vvisit_counterJuče611
mod_vvisit_counterOve sedmice267
mod_vvisit_counterProšla sedmica5184
mod_vvisit_counterOvaj mjesec878
mod_vvisit_counterProšli mjesec26509
mod_vvisit_counterUkupno1924254
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Koncert KUD okupio 100 učesnika iz Starih Banovaca,Vlasenice i Milića PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 05 septembar 2022 09:57

altMilići - Poslednjeg dana avgusta, u okviru manifestacije "Julsko-avgustovski dani kulture i sporta" održan je koncert KUD-a na ljetnoj pozornici u Milićima. Domaćin i organizator koncerta bio je KUD "Prota Matija Popović" Milići. Osim KUD "Prota Matija Popović" Milići, na koncertu su nastupili KUD "Izvor" Stari Banovci (Srbija) i Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" Vlasenica a publika je imala priliku da uživa i u zvucima harmonike.

KUD "Stari Banovci" opština Stara Pazova, osnovan je 2013. godine i broji oko 100 članova raspoređenih u nekoliko sekcija. U Miliće su došli sa 30 članova, mlađom i starijom folklornom grupom a publici su se predstavili vlaškim igrama sa Homolja i igrama iz Pirota. Željko Mirković predsjednik KUD-a kaže da prvi put nastupaju u Milićima.

alt

„Naišli smo na lep i topao prijem. Opština Stara Pazova se pre nekoliko meseci bratimila sa opštinom Milići i to je razlog više da se družimo. Nadamo se da ćemo biti upola dobri domačini kada dođete kod nas, kao što smo mi dočekani u Milićima“ – kaže Mirković.

Na koncertu u Milićima nastupila su i 24 člana Udruženja za očuvanje tradicije "Birač" iz Vlasenice. Sanja Milić sekretar Udruženja  kaže da imaju 104 člana.

alt

„U Milićima se prvi ansambl predstavio igrama iz Dimitrovgrada, koreografa Đorđa Vasića. Nakon Milića oćekuju nas nastupi u Brčkom, Bratuncu... i pripremamo se za naš četvrti godišnji koncert krajem septembra. Nadamo se da ćemo i mi ugostiti KUD iz Milića“ – kaže Milićeva.

Za članove KUD-a iz Starih Banovaca, Vlasenice i Milića, koncert je bio prilika da pokažu tradiciju narodnih nošnji i igara ali i prilika za sticanje novih poznanstava.

Janko Manić iz Starih Banovaca igra folklor pet godina. „Ovde mi je bilo lepo. Mnogo prijatelja sam upoznao u Milićima, jako lepo smo dočekani“ – kaže Janko.

alt

I Uroš Ugarković koji je najmlađi folklorista, oduševljen je Milićima. „Ne mogu ništa da izdvojim. Sve mi je ovde lepo, lepo smo ugošćeni“ – kaže osmogodišnji Uroš iz Starih Banovaca.

alt

Ana Marija Ristić iz UOT „Birač“ Vlasenica 10 godina igra folklor. „Za mene je i ovaj nastup prilika za druženje i sticanje novih poznanstava“ – kaže Ana Marija.

alt

Mateja Stojišić član izvođačkog ansambla KUD „Prota Matija Popović“ iz Milića kaže da prvi put igraju pred milićkom publikom.

alt„Nekih 5-6 godina igram folklor. Što se tiče naših drugara iz Starih Banovaca, imam samo riječi hvale, ja sam ugostio jednog drugara“ – kaže Mateja.

Jovana Ristanović član pripremnog ansambla KUD „Prota Matija Popović“ Milići kaže da je teže nastupati pred domaćom publikom. „Zato što su to sve naši ljudi, koje poznajemo i imamo veći pritisak u odnosu na druge nastupe. Drago mi je što su nam došli drugari iz Srbije“ – kaže Jovana.

alt

Ljetna pozornica u Milićima bila je ispunjena do poslednjeg mjesta a aplauzima koji su pratii nastup učesnika, publika je pokazala da je koncert KUD-a jedan od važnijih kulturnih događaja.

„Fenomenalno. Imam samo riječi hvale“ - rekle su nam naše sugrađanke.

alt

Samo riječi hvale i oduševljenja za koncert ima i načelnik opštine Milići Marko Savić.

„Mislim da je bila fantastična atmosfera, da je publika uživala, što su pokazale i ovacije koje su ovi mladi ljudi dobili. Ovo je bio jedan festival mladosti i puna su nam srca nakon ovog koncerta“ – kaže načelnik Savić.

alt

Za KUD "Prota Matija Popović" iz Milića koncertom se ne završavaju aktivnosti. Nova sezona počela je 01.septembra – kaže Milenko Lalović sekretar KUD "Prota Matija Popović". "Nova sezona počinje sa početkom nove školske godine kada očekujemo upis novih članova“ - kaže Lalović.

KUD "Prota Matija Popović" Milići formiran je početkom ove godine i ima 145 članova.Nedavno su učestvovali na festivalu "Balkan folk fest" u Bugarskoj.

alt

Koncert KUD-a održan je u okviru manifestacije "Julsko-avgustovski dani kulture i sporta" čiji je pokrovitelj opština Milići.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom