top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas233
mod_vvisit_counterJuče611
mod_vvisit_counterOve sedmice233
mod_vvisit_counterProšla sedmica5184
mod_vvisit_counterOvaj mjesec844
mod_vvisit_counterProšli mjesec26509
mod_vvisit_counterUkupno1924220
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Obilježeno 30 godina od formiranja Jurišnog odreda Vlasenica PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 12 septembar 2022 11:42

altVlasenica - U Vlasenici je obilježeno 30 godina od formiranja Jurišnog odreda Vlasenica, elitne jedinice VRS. Obilježavanje je počelo posjetom Spomen sobi, zatim je održana Sveta liturgija a nakon toga na Vojničkom groblju položeno je cvijeće i prislužene svijeće. Događaj je završen Svečanom akademijom u Domu kulture u Vlasenici gdje su se prisutnima obratili načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i premijer RS Radovan Višković a prigodnu besjedu održao je književnik Aćim Todorović iz Vlasenice. Na Svečanoj akademiji prikazan je film o Jurišnom odredu a prigodan program upriličii su učenici osnovne i srednje škole.

altNada Ninić predsjednica Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila opštine Vlasenica u rat je ispraćala dva sina. Mlađi sin, tada 23-godišnji Zoran Ostojić, poginuo je u ratu a izvjesno vrijeme je bio član Jurišnog odreda.

“Svake godine izlazimo ovdje na groblje da obilježemo, da se ne zaboravi, da prenesemo na mlađe generacije “ – kaže Ninićeva.

Kroz Jurišni odred prošlo je više od  700 boraca, a u različitim periodima jedinica je imala od 130 do 160 vojnika, od kojih je poginulo 18. Na čelu Jurišnika bio je i Miroslav Kraljević, sada načelnik opštine Vlasenica.

alt“Jurišni odred je imao veliki zadatak - da sačuva svoju teritoriju i narod i da ne dozvoli da se ponovi ono iz četrdesetih godina prošlog vijeka. Jurišnici su bili posebni, a 80 odsto su bili mladi i golobradi, hrabri i smjeli, ja sam tada imao 23 godine. Danas, kao načelnik opštine, maksimalno se trudim da pomognem sve pripadnike Jurišnog odreda i druge borce. Ono što smo uspjeli da uradimo je istorijsko i ne smije biti zaboravljeno. Treba da se ponosimo i svim ljudima koji su dali svoje živote I da ih nikad ne zaboravimo. Hvala Vladi Srpske, premijeru Viškoviću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer vode brigu i pomažu borcima" – kaže načelnik Kraljević.

Mile Simanić pripadnik Jurišnog odreda i predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica, kaže da je jedinica bila prisutna na svim ratištima.

alt

“I zbog toga je Jurišni odred važio za sinonim slobode. Jedinica od samog osnivanja nije imala predaha, već je sve vrijeme bila u pokretu.Na svim ratištima širom Republike Srpske učestvovali smo u oslobađanju. Mi smo u svoje knjige zabilježili više od 710 boraca, ali to su samo oni koji su sa nama bili duže od sedam dana. Moram da kažem da svi poginuli, nestali i umrli borci, i ovog odreda, ali i Vojske Republike Srpske, zaslužuju veliku pažnju i da ne budu zaboravljeni, jer smo kreatori jedne  male stranice srpske istorije” – kaže Simanić.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković koji je prisustvovao obiježavanju 30 godina od formiranja jedinice, kaže da zahvaljujući Jurišnom odredu I Vojsci RS, danas postoji Republika Srpska.

alt

"Počastvovan sam što sam u prilici da, kao predsjednik Vlade Republike Srpske, dođem na obilježavanje 30 godina od osnivanja ovog odreda. Posebno sam ponosan što su ti ljudi radili ono što je trebalo u tom momentu - branili naša ognjišta i djecu. Skoro da nisu imali neku mrlju i niko od njih u tom periodu nije počinio bilo kakve ratne zločine. To je ono što je važno. Mi danas vodimo drugu borbu za očuvanje i jačanje RS. To smo, prije svega, dužni svim poginulim. Više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubilo živote. Ako računamo i civilne žrtve, riječ je o 29.000 ljudi" - kaže premijer Višković koji je porodicama poginulih, ranjenim i svim pripadnicima Jurišnog odreda čestitao 30 godina od osnivanja te jedinice.
Višković je 2018. godine kao izaslanik Vlade Republike Srpske uručio orden Karađorđeve zvijezde drugog reda Jurišnom odredu.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 12 septembar 2022 11:42
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom