top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 29 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas194
mod_vvisit_counterJuče695
mod_vvisit_counterOve sedmice889
mod_vvisit_counterProšla sedmica4976
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14746
mod_vvisit_counterProšli mjesec21851
mod_vvisit_counterUkupno1628000
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : Održan okrugli sto "Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 06 april 2021 11:28

altBratunac - Udruženje žena ''MAJA'' iz Kravice u partnerstvu sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma ''OTAHARIN'' iz Bijeljine u okviru zagovaračke kampanje,organizovalo je OKRUGLI STO u Bratuncu na temu „ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA DOBROBIT ZAJEDNICE“. Aktivnost je dio projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, finansiran od strane Austrijske razvojne kooperacije a koji u BiH implementira CARE International s ciljem promovisanja prednosti socijalnog preduzetništva za razvoj lokalne zajednice- kaže Nada Marković predsjednica UŽ "Maja" iz Kravice.

alt"Socijalno preduzetništvo je potreba i zbog toga ga i promovišemo. Mi smo našu zadrugu OPZ "ŽENA", zasnovali na principima socijalnog preduzetništva i drago nam je da je organizacija CARE International to prepoznala i da nas podržava u nastojanjima da radimo za dobrobit lokalne zajednice" - kaže Markovićeva.

altŽeljka Katanić predsjednica Udruženja roditelja hendikepirane djece I omladine "Leptir", koje okuplja članove u opštinama Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Milići I Šekovići podsjeća na važnost jačanja socijalnog preduzetništva. "Podsjetiću da su prije rata bila registrovana socijalna preduzeća, to je bilo sistemski riješeno. Socijalna preduzeća bi i sada našim članovima mnogo značila - izlazak iz kućne izolacije, davanje mogućnosti zapošljavanja da žive od svog rada i da se osjećaju korisno, povećanje samopouzdanja" - kaže Katanićeva.

Danijel Malić predstavnik projekta EU "Jačanje kapaciteta socijalnih preduzeća I uspostava socijalnog preduzetništva u BiH", kaže da trenutno u BiH postoji između 25 i 30 socijalnih preduzeća a njihovi osnivači su obično udruženja građana ili nastaju kroz donatorske projekte.

"Oko 500 osoba je anagažovano u radnom odnosu u svim tim socijalnim preduzećima. Kada govorimo o oblicima organizovanja socijalnih pareduzeća, moram reći da je zadruga, druga po brojnosti a prvi su društva sa ograničenom odgovornošću i dobar dio subjekata još uvijek funkcioniše kao udruženje građana, sve zbog razloga jer ne mogu steći status socijalnog preduzeća jer još nije usvojen zakonski okvir.Trenutno, Ministarstvo preduzetništva RS je kroz određeni projekat taj zakon dovelo do forme Nacrta, isto je i sa Vladom Brčko distrikta i trenutno u saradnji sa Minstarstvom pouzetništa se radi na prvom tekstu zakona u FBIH" - kaže Malić.

Branislav Tanasijević, projekt menadžer Care International napominje da ova organizacija pomaže rad četiri udruženja koja se bave socijalnim preduzetništvom.

"Putem projekta koji finansira Austrijska razvojna agencija sredstvima Austrijske razvojne kooperacije finansiramo četiri udurženja. Udruženje "Maja" Kravica ima uslugu keteringa i za te potrebe smo opremili kuhinju na imanju ove zadruge. "Budućnost" iz Modriče, koje ima sigurnu kuću, formiralo je svoju zadrugu i ima 3 ha parcele, uz pomoć projekta nabavljena je sušara za voće. "Otaharin" iz Bijeljine nam je najjači partner. Oni već dugi niz godina razvijaju plasteničku proizvodnju, imaju svoj štand na pijaci i zapošljavaju sezonske radnike koji su uglavnom Romi. Osim ovih organizacija imamo projektnog partnera u Goraždu, to je Udruženje oboljelih od cerebralne paralize, koje ima svoju "radionicu", kako je zovu, proizvode uglavnom papuče i zapošljavaju osobe sa invaliditetom a repromaterijal im obezbjeđuje firma Prevent, koja pokazuje da je društveno odgovorno preduzeće. To želimo i u Bratuncu da ostvarimo a prvi korak je da se formira Udruženje preduzetnika" - kaže Tanasijević.

Osim udruženja "Maja" i "Otaharin" u projekat su uključeni "Ženska inicijativa" COD Luna’’ Rudo, Udruženje žena "Bolja budućnost" Modriča i Lokalna akciona grupa "Devetak" Sokolac.


Poslednje ažurirano četvrtak, 08 april 2021 11:03
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom