top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 29 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas230
mod_vvisit_counterJuče695
mod_vvisit_counterOve sedmice925
mod_vvisit_counterProšla sedmica4976
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14782
mod_vvisit_counterProšli mjesec21851
mod_vvisit_counterUkupno1628036
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Obilježeno 29 godina od stradanja civila na Žutici PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 24 maj 2021 09:20

altMilići - Boračka organizacija opštine Milići, obilježila je u petak (21.05.) u naselju Žutica, 29 godina od stradanja osam srpskih  civila 1992. godine na regionalnom putu Milići-Srebrenica. Oni su poginuli  21.maja, kada je napadnut kamion koji je prevozio radnike preduzeća "Boksit" i mještane sela Podravanje, a nekoliko putnika koji su bili u kamionu, bjekstvom u šumu su spasili život. 

altDraganu Kovačeviću na Žutici je poginuo brat Milenko. "Tačno prije 29 godina stradao mi je brat. Ne možemo zaboraviti nikad ali nažalost ovi koji su to počinili nikad neće biti kažnjeni. Navodno se ne zna ko je to bio a sve se zna. Svake godine ovdje dolazimo da na mjesto stradanja naših najmilijih" - kaže Dragan.


Desimiru Lazareviću nastradao je osamnaestogodišnji sin Mićo. "Šta da pričam. Za ovih 29 godina, našli su jednog koji je kao učestvovao u toj zasjedi, čini mi se u Italiji. Pa ga sud oslobodio, kažu nije on i šta da pričam" - kaže Desimir.


Član predsjedništva Boračke organizacije opštine Milići Mladen Golić kaže da osim ovog događaja, boračka organizacija obilježava sve datume koji su vezani za stradanja Srpskog naroda na području opštine Milići u proteklom ratu."Navršeno je 29 godina od ovog zločina za koji još niko nije odgovarao iako su žrtve bili civili. Oni su poginuli u zasjedi jer niko nije očekivao da se takvo nešto može dogoditi" - priča Golić.

altNačelnik opštine Milići Marko Savić kaže da je obilježavanje ovog ali i ostalih datuma, ne samo sjećanje na poginule već i podrška porodicama poginulih, da istraju u borbi da se ovaj zločin kazni. "Dogodine će biti pune tri decenije a još niko nije odgovarao. Ovdje su mučki u zasjedi, stradali civili, među njima dvije žene. Porodicama gubitak niko ne može vratiti ali pravedan proces koji bi sprovelo Tužilaštvo BiH, i kažnjavanje onih koji su odgovorni, vjerujem da bi doprinijelo pomirenju . Moram napomenuti da se ubrzo nakon ove zasjede, desilo još jedno presretanje vozača kamiona  "Boksita"  i mi ćemo tražiti i zahtjevati da odgovorni za ove napade budu procesuirani" - kaže načelnik Savić.

Parastos poginulima služili su sveštenici Ljubiša Vujičić i Duško Gligić, a cvijeće kod spomen-obilježja, podignutog na mjestu pogibije, položili su predstavnici lokalne vlasti i boračke organizacije.

altPodsjećamo 21.maja 1992. godine u naselju Žutica su ubijeni : Slobodan Zečić /26/, Milenko Kovačević /32/, Mićo Lazarević /18/, Obrenija Ilić /34/, Milja Obradović /54/, Nedeljko Kandić /36/, Mlađen Petković /40/ i Vojislav Šarac /68/.


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom