top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 33 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas235
mod_vvisit_counterJuče695
mod_vvisit_counterOve sedmice930
mod_vvisit_counterProšla sedmica4976
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14787
mod_vvisit_counterProšli mjesec21851
mod_vvisit_counterUkupno1628041
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Upućen poziv poljoprivrednicima da registruju gazdinstva PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 26 maj 2021 10:18

altMilići - Udruženje žena “Podrinje” iz Vlasenice organizovalo je u partnerstvu sa Udruženjem žena "Maja" iz Kravice okrugli sto na temu “Jačanje sistema usluga u zapošljavanju marginalizovanih kategorija – ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA DOBROBIT ZAJEDNICE”. Olivera Stanišić članica UŽ "Podrinje" Vlasenica kaže da je cilj okruglog stola dati informacije o prednostima registracije poljoprivrednog gazdinstva i dodaje da je veći broj članica ovog Udruženja izvršio registraciju.

alt

alt"Dosta naših članica registrovale su svoja gazdinstva kao nekomercijalna a ima ih nekoliko čija gazdinstva su u kategoriji komercijalnih" - kaže Olivera koja se bavi turizmom i poljoprivrednom proizvodnjom. "Registrovana sam kao samostalni preduzetnik. U turizmu vidim šansu, imam registrovane 4 sobe , koje iznajmljujem. Uglavnom, po preporuci dolaze gosti, sportisti kada su važni događaji u našem gradu vezani za planinarenje, biciklističke i auto trke" - kaže Olivera i dodaje da prošla godina zbog korone nije pogodovala turizmu a ako se taj trend nastavi i u ovoj, možda će krajem godine svoje gazdinstvo registrovati kao komercijalno.

altPorodica Đurić iz Vlasenice decenijama se bavi poljoprivredom. Registrovano su poljoprivredno gazdinstvo - ističe Nada Đurić i napominje da im registracija omogućava premije koje su im kako kaže sigurna plata. "Ostvarujemo premije na mlijeko, ovce, bikove i to nas održava u životu. Imamo više od 150 ovaca, 18 krava muzara oko 10-15 bikova i tako borimo se. Tržište je sada malo poljuljano zbog korone, mada mi istim mesarama prodajemo ali su cijene opale, naročito svinja. Njih smo prodavali ispod dvije marke, ali nam je tu država sa subvencijom od 50 KKM po svinji pomogla, inače ne bi nas nigdje bilo" - kaže Nada i napominje da kompletna porodica - ona, suprug i četvoro djece rade na imanju.

altI gazdinstvo Kovačević u vlaseničkom naselju Dragasevac registrovano je u APIF-u. Slavica Kovačević kaže da je proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda osnovna djelatnost u ovom gazdinstvu.

"Držimo krave, ovce, kokoši. Muž je penzioner, ja petkom idem na pijacu u Vlasenici i prodajem ono što proizvedemo na imanju" - kaže Slavica .

altSlađana Pavlović iz naseljla Vukšić Polje u opštini Milići u poljoprivredi je vidjela priliku za zaposlenje. "Završila sam Tehnološki fakultet i u nemogućnosti pronalaska zaposlenja, počela sam da se bavim malinarstvom. Majka sam troje djece, tako da mi je to značilo jer sam mogla da budem kući, da se brinem o djeci a dodatno da kroz poljorpivredu ostvarujem prihod.Krajem 2015-godine učestvovala sam na javnom pozivu organizacije CARE International za izgradnju mini-hladnjače i oni su mi pomogli da uz moja sredstva i njihovo sufinansiranje podignem mini-hladnjaču koja i dan danas radi.Trenutno smo u pripremama za predstojeću proizvodnju. Pored poljoprivredne proizvodnje kojom se bavimo kao nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo, hladnjača mi je donijela finansijsku stabilnost jer uvijek će u okruženju biti malilne, da ja mogu da radim sa hladnjačom" - kaže Slađana.

alt

Okrugli sto koji je održan u Milićima dio je kampanje "Jačanje sistema za podršku samozapošljavanju marginalizovanih kategorija u ruralnim zajednicama, kroz registraciju komercijalnih gazdinstava". Kampanja je dio projketa  “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini ‘’koji realizuje CARE International u BiH-Sarajevo uz finansijsku podršku Austrijske Razvojne Agencije kaže Nada Marković predsjednica UŽ "Maja" iz Kravice.

alt"Mi smo i inicijatori ovog projekta i cilj nam je da lokalne zajednice u svojim budžetima planiraju sredstva za pomoć gazdinstvima u registraciji. Naša poljoprivredna zadruga OPZ "Žena" je podržala registraciju dva gazdinstva - u pitanju je gazdinstvo višečlane porodice i jednog mladog poljoprivrednika. Napomenuću da , ako ste registrovani kao komercijalnog gazdinstvo,, morate uplaćivati 136 KM mjesečno a registrovano lice dobija zdravstveno i penziono osiguranje a njegova porodica zdravstveno osiguranje. Registracijom poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalnih, u lokalnim zajednicama se smanjuju siromaštvo i nezaposlenost" - kaže Markovićeva.

altBranislav Tanasijević projekt menadžer organizacije Care International napominje da ova organizacija pomaže rad četiri Udurženja koja se bave socijalnim preduzetništvom. "Cilj nam je da animiramo nevladine organizacijje i predstavnike isntitucija da se što više promoviše registracija gazdinstava kao opcija održivosti na selu jer samo registracijom se može obezbijediti legalna prodaja na tržištu" - kaže Tanasijević i dodaje da je okrugli sto u Milličim poslednji od planiranih pet u okviru projekta te da je bilo prolongiranja održavanja zbog pandemije.

Kampanja će trajati do kraja juna 2021.godine i usmjerena je ka poljoprivrednicima,lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama, pripadnicima marginalizovanih grupa, biroima za zapošljavanje i medijima, a sve u cilju stvaranja mogućnosti zapošljavanja marginaliziranih kategorija. Kampanju vodi Udruženje žena „Maja" Kravica u partnerstvu sa organizacijama ‘’Ženska inicijativa ‘’ “COD Luna’’ Rudo, Udruženje građana “Budućnost” Modriča, Udruženje građana ‘’Otaharin’’ Bijeljina, Lokalna akciona grupa ‘’Devetak’’ Sokolac i Udruženje žena “Podrinje”, Vlasenica.Poslednje ažurirano sreda, 26 maj 2021 10:29
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom