top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 22 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas169
mod_vvisit_counterJuče695
mod_vvisit_counterOve sedmice864
mod_vvisit_counterProšla sedmica4976
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14721
mod_vvisit_counterProšli mjesec21851
mod_vvisit_counterUkupno1627975
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Počelo montiranje 30 plastenika u okviru IFAD projekta PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 09 jun 2021 09:27

altVlasenica - U Vlasenici je počela montaža plastenika površine 50 metera kvadratnih u okviru IFAD projekta koji imaplementiraju poljoprivredna zadruga "Zdravo", opština Vlasenica i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS. Vrijednost projekta je 63 000 KM od čega se iz projekta IFAD finasira 50 %, opština Vlasenica izdvaja 30% a korisnicij 20 % - kaže Željko Damljanović šef odjeka za razvoj u opštini Vlasenica i dodaje da će biti montirano 30 plastenika.

alt"Zajedno sa ovih 30 plastenika imaćemo više od 150 platenika koji su postavljeni u okviru raznih projekata i donatora što je velika cifra za Vlasenicu, s obzirom da ranije nismo imali direktno nabavku plastenika putem opštine, odnosno poljoprivredne zadruge. Nadamo se da će ovaj grant poljoprivrednim proizvođačima značiti, pogotovo u periodu ove pandemije kada je povećana potražnja za zdravom i kvalitetnom hranom a samim tim povećaće se i proizvodnja hrane na području opštine Vlasenica" - kaže Damljanović.

altSonja Milanović menadžer poljoprivrednog klastera Semberija-Majevica-Birač napominje da su ciljna grupa IFAD projekta žene koje se bave poljoprivredom. "Ciljna grupa su žene koje su odlučile da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Paket sadrži plastenik, sistem za navodnjavanje, zaštita, prihrana i rasad (paradajz,paprika i luk)" - kaže Milanovićeva.

altOsim podjele plastenika u okviru IFAD projekta u Vlasenici je održan i sastanak sa pčelarima,potencijalnim korisnicima projekta vezanog za pčelarstvo – kaže načelnik odjeljenja za privredu i društvene djaltnosti u opštini Vlasenica Rade Mališević.

alt"Provedena je anketa sa pčelarima koji su zainteresovani za ovaj projekat. U pitanju je Start up paket koji sadrži pet sanduka sa nastavcima, pčelinja društva,zaštitnu opremu i sve što je potrebno za jednog pčelara početnika. Fiansira se po principu 50% IFAD, 10% opština Vlasenica a korisnik 40%. Vrijednost ovog start up paketa je oko 1800 KM, gdje korisnik učestvuje sa oko 900 KM. Trenutno , sedam potencijalnih pčelara iskazalo je spremnost da učestvuje u projektu" - kaže Mališević.

Osamnaestogodišnji Radovan Đurić kaže da od malih nogu sa ocem radi u pčelinjaku. Trenutno imaju 60 pčelinjih društava a plan je proširenje.

alt"Volim da se bavim pčelarstvom i planiramo da proširimo broj pčelinjih društava do 100" - kaže Radovan.

Preko IFAD projekta osim u Vlasenici aktivnosti će biti realizovane i u Milićima u oblasti plasteničke proizvodnje - potvrdila nam je  Sonja Milanović menadžer poljoprivrednog klastera Semberija-Majevica-Birač.

alt


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom