top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 26 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas229
mod_vvisit_counterJuče611
mod_vvisit_counterOve sedmice229
mod_vvisit_counterProšla sedmica5184
mod_vvisit_counterOvaj mjesec840
mod_vvisit_counterProšli mjesec26509
mod_vvisit_counterUkupno1924216
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : Tražićemo da se utvrdi zbog čega nije djelovala protivgradna zaštita PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 28 jun 2021 10:32

altBratunac-Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, poručio je da će od nadležnih institucija tražiti da se utvrdi zbog čega nije djelovala protivgradna zaštita prošle sedmice i ko će platiti štetu građanima ove lokalne  zajednice. Rankić je u telefonskoj izjavi za radio "Magic" naveo da se u opštini Bratunac poljoprivredom bavi 1800 domaćinstava a malina se uzgaja na više od 400 hektara, te da je oko 3000 tona roda maline i kupine uništeno.

"Upoznao sam javnost šta se dešavalo u Bratuncu po pitanju štete od grada i moramo istrajati da naplati štetu svako, ko je pretrpio štetu od grada. Ovo ne smijemo da dozvolimo i apsolutno osuđujemo ovakav postupak JP Protivgradna preventiva RS koje je trebalo da iznađe način da spriječi štetu, koja je 24.juna pričinjena na teritoriji Bratunca i još tri opštine iz regije Birač. Javnost treba da zna da JP Protivgradna preventiva RS, za koju mi plaćamo redovnu godišnju nadoknadu, upravlja lansirnim stanicama, što znači da Opština apsolutno nema mogućnost da utiče na djelovanje sa tih protivgradnih stanica. Dobio sam izvještaj iz tog javnog preduzeća o dejstvu na dan 24.jun 2021.godine. Iz tog izvještaja se vidi da tog dana nisu dejstvovali iz razloga što im je Centar letnih informacija zabranio zbog preleta nekih helikoptera i zbog toga smo dovedeni u situaciju da je grad uništio većim dijelom poljoprivredne kulture od Vlasenice, preko Milića koje je sravnio sa zemljom, Bratunac i dijelove teritorije Srebrenica. Imamo situaciju, što se tiče poljoprivredne proizvodnje za 2021.godinu da se poljoprivredom bavi 1.800 domaćinstava. Malina se uzgaja na više od 400 hektara a imamo novih 308.000 sadnica, koje su trebale da dođu na rod ove godine. Znači da je oko 3.000 tona rod maline i kupine na teritoriji naše opštine uništeno što, po minimalnoj tržišnoj cijeni, iznosi oko 12 miliona maraka. Ostale poljoprivredne kulture pretrpjele su veliku štetu od skoro milion maraka, a štetu je pretrpio i Rasadnik maline, čiji je osnivač Opština. Šteta je pričinjena i na lokalnim putevima, krovima zgrada , kao i vozilima. Opština Bratunac iz budžeta izdvaja godišnje 18.000 КM, da bi radila protivgradna zaštita, a vi znate da da to plaćaju poljoprivredni proizvođači. Samo Bratunac je imao preko 20 miliona maraka štete. Još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače i ostale građane da prijave štetu od grada" - izjavio je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom