top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 13 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas94
mod_vvisit_counterJuče410
mod_vvisit_counterOve sedmice94
mod_vvisit_counterProšla sedmica3176
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1878
mod_vvisit_counterProšli mjesec15199
mod_vvisit_counterUkupno1726049
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Intervju sa načelnikom opštine Milići Markom Savićem PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 05 novembar 2021 09:38

altMilići - Načelnik opštine Milići Marko Savić, gostovao je u emisiji "Milići info" u kojoj je govorio o Budžetu opštine, investicijama, epidemiološkoj situaciji i drugim aktuelnim pitanjima.

MAGIC: Održana je VI redovna sjednica SO – usvojene su odluke vezane za Budžet. S obzirom na epidemiološku situaciju koja otežava poslovanje privrednim subjektima, jeste li zadovoljni dosadašnjim izvršenjem Budžeta ?

Načelnik Savić : Naravno da smo zadovoljni. Budžetski okvir za 2021-u je prvobitno bio planiran oko 5 700 000 KM. U prvoj polovini godine zbog epidemiološke situacije imali smo malo lošije punjenje za 2% i ono je uslijedilo od smanjenih prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje. U drugoj polovni godine imali smo bolje punjenje i usvojili smo rebalans za 2021-u koji je za nekih 10%, odnosno 580 000 KM veći i planiramo da se on ostvari do kraja godine u ukupnom budžetksom okviru 6 240 000. Ovom značajnom uvećanju doprinijele su aktivnosti koje smo mi preduzeli u prethodnom periodu. Jedna od njih je evidentiranje građana koji nisu plaćali porez na nepokretnosti i u tom smjeru smo nakon iscrpnih pregovora sa Poreskom upravom, tri pripravnice angažovali na tom poslu, pa smo tako od 102 000 katastarskih čestića identifikovali oko 26 000 za koje nije bio prijavljen porez. Planirani budžetski okvir u nacrtnoj formi za 2022-u planiran je za 2% manji i to je zbog mjera koje je Vlada RS donijela kako bi olakšala privrednicima u vezi oporezivanja plate. Budžetski okvir će se sigurno mijenjati jer imamo u najavi određene projekte za sledeću godinu a biće i procedura javne rasprave pa ćemo vidjeti kako će na kraju budžetska sredstva biti raspoređena. Bitno je istaći da opština ima likvidnost i da ćemo u sledeću godinu uči „čisti“ bez većih dugovanja prema dobavljačima. Moram napomenuti da opština ima kreditno zaduženje i na godišnjem nivou mi damo 550 000 KM što je 10% budžeta“.

altMAGIC: Nacrt plana investicija za 2022-godinu planiran je u iznosu oko 14 000 000 KM a najveći dio 6 000 000 KKM planiran je za prečistač otpadnih voda ? Da li je ovaj projekat prioritet ?

Načelnik Savić : Okvir plana investicija je veoma visok. Napomenuću da smo ove godine imali 4 300 000 KM investicija. U odnosu na Budžet to je značajno ulaganje i to bi nam bilo nezamislivo bez podrške Vlade RS. Mi smo iskazali interes i prijavili se na poziv Evropske investicione banke koji sadrži kreditna i grantovska sredstva. Kreditna su veoma povoljna i vraćaju se dugoročno a nama će riješiiti problem otpadnih voda i njihovo ispuštanje u sam recipijent. Planirano je 2 000 000 eura kreditnih sredstva a grant 1 000 000 eura, što je povoljno i mi smo se prijavili. Vidjećemo kako će se to odvijati. Pored navedenog , kapitalni projekat u iznosu od 3 000 000 KM je i izgradnja Administrativnog centra sa svim opremanjem i uređenjem prostora oko njega. Još jedan veliki kapitalni projekat u visini 1 000 000 KM odnosi se na navodnjavanje poljoprivrednih površina koji planiramo realizovati preko Jedinice za kooordinaciju poljoprivrednih projekata. Od ostalih projekata putna infrastruktura zauzima značajno mjesto. U ovoj godini smo ukupno uradili 2,2 km asfaltnih puteva (dionice u Jovićima, prema Bišini, putni pravac Pobuđaci, zatim prema Gornjoj Lukavici jedna dionica). Intenzivne radove smo imali krajem 2019. i tokom 2020-e kada smo asfaltirali negdje oko 35 km puteva".

altMAGIC : Kada govorimo o projektima, da pomenemo i one koji su realizovani u prethodnim mjesecima  ili je realizacija u toku poput projekta uređenja obala Jadra, rekonstrukcija vodovoda, elektroenergetski projekti...

Načelnik Savić : Što se tiče vodovoda , radovi su praktično pri samom kraju. Ostalo je da se asfaltiraju dijelovi ulica koje su prekopane i da se izradi još jedan dio priključaka koji nisu obuhvaćeni projektnom dokumentacijom. Sama realizacija ovog projekta je izuzetno važna, mi smo uložili ukupno 1 015 000 KM a većinski je finansiran zahvaljujući Vladi RS grantom Vlade Srbije u iznosu od 300 000 eura, dok je 415 000 KM obezbijeđeno iz budžeta opštine. Iz kreditnih sredstava smo finansirali izgradnju vodovoda Jama-Derventa-Lukić Polje.

Kada govorimo o uređenju obala rijeke Jadar, mi smo dobili podršku od Voda Srpske za realizaciju dionice od crkvenog mosta do Ušća. Ukupan projekat je oko 2 600 000 KM. Kasnije su se pojavile potreba za rješavanje problema u naselju Preprano u Mišićima gdje smo uložili oko 300 000 KM, i uspjeli smo da se izborimo za dodatnih 100 000 KM. Radovi se trenutno izvode prema Ušću, jedan dio će biti završen do kraja godine a početkom sledeće godine ćemo završiti radove do Ušća. Uporedo sa ovim radovima krenuli smo u proces izrade projektne dokumentacije vezano za regulaciju dijela obale i voda na platou na kojem se nalaze fabrike Savox i Soligna".

altMAGIC: Poslednjih mjeseci opština je vodila razgovore sa predstavnicima ZEDP"Elektro-Bijeljina" u cilju poboljšanja snabdjevanja električnom energijom na području opštine Milići. Šta je dogovoreno ?

Načelnik Savić : Česti nestanci električne energije na području opštine Milići bili su povod da pokrenemo nekoliko inicijativa kako bismo stanje popravili. Reorganizacijom Elektroprivrede RS , Milići su ostali bez Uslužnog centra. Razgovorima sa čelnicima ZEDP „Elektro-Bijeljina“ uspjeli smo da dogovorimo početak rada uslužnog centra 01.novembra. Podmlađena je i kadrovska struktura a ono što će riješiti problem snabdjevanja električnom energijom su projekti koji se odnose na rekonstrukciju dalekovoda Kamenica-Nova Kasaba. Tender je raspisan i za nekih mjesec dana radovi bi trebalo da počnu. Uporedo smo inicirali da se trase dalekovoda rasjeku a plan je i da se rekonstruiše dalekovod Skelani – Milići, jer je ta mreža stabilna i ovaj projekat je uvršten u plan za sledeću godinu“ .

altMAGIC : Lokalna uprava je radila na stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija – tu je pogon Jugotex-a a vrši se sanacija objekta Osnovne škole u Novoj Kasabi za investitore. Kakvi su dalji planovi ?

Načelnik Savić : Preduzeće Jugotex je otvorilo svoj pogon, tamo 20 žena radi a oni imaju namjeru da prošire proizvodnju što će usloviti i novi broj radnih mjesta. Opština je adaptirala prostor. U Novoj Kasabi smo renovirali objekat Osnovne škole i sa dva preduzeća su potisani ugovori. Riječ je o preduzeću Fibraworld iz Gradačca i A+Tehna. Oni će do kraja mjeseca imati obezbijeđene uslove za početak rada. U adaptaciju pomenutih objekata iz budžeta opštine Milići izdvojeno je ukupno 205 000 KM. Planiramo i aktiviranje industrijske zone. Znamo da su u nekom periodu donesene određene odluke koje su mrtvo slovo na papiru. Mi smo krenuli u konkretnu priču. Počela je izrada projektno-planske dokumentacije, već su urađene skice izgleda buduće industrijske zone. Aktivirali smo određen broj privrednika i mislim da ćemo vrlo brzo imati zaključen prvi ugovor sa privrednim subjektom koji će se otvoriti . Poslali smo na skoro 700 adresa privrednika određene upite za interes otvaranja privrednih kapaciteta. Kao lokalna samouprava spremni smo da damo i određene subvencije poput pripreme terena, komunalnih priključaka ali i da se odreknemo određenih prihoda koji su direktno u nadležnosti lokalne samouprave. Učinićemo sve da privučemo što veći broj privrednika".

alt

MAGIC : Možemo li zaključiti da je u tom smjeru, na šestoj redovnoj sjednici SO Milići usvojena i odluka o bratimljenju sa opštinom Stara Pazova u Republici Srbiji ?

Načelnik Savić : Pored želje i potrebe da očuvamo vezu sa oko 5000 ljudi sa naših prostora koji tamo žive i rade, poslovni aspekt nam je takođe bio cilj ove odluke. Opština Stara Pazova je jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji sa budžetom od oko 30 000 000 eura, imaju poslovnu zonu površine 16 500 hektara i tu radi preko 1100 preduzeća i preko 3500 preduzetnika. Oni u ovom momentu imaju potražnju 500 radnika iz drugih sredina. Ideja je da na dan bratimljenja budu prisutni i privrednici koji bi bili potencijalni investitori".

altMAGIC : Škole su spremne krenule u novu školsku godinu a opština je podržala sanaciju dijela objekta područne škole u Derventi a u vrtić su investirana sredstva kako bi ova predškolska ustanova mogla prihvatiti svu djecu koja su upisana.

Načelnik Savić : Kad je riječ o obdaništu , postojala je lista čekanja i mi smo dali doprinos da se kapacitet obdaništa u smislu broja djece proširi, tako da danas imamo 4 grupe sa 96 djece. Nabavljena je oprema i angažovana radna snaga. Krajem godine ćemo napraviti neki presjek da vidimo gdje smo i koji koraci bi možda bili potrebni da se dalje preduzemu. Što se tiče područnog odjeljenja osnovne škole u Derventi, dolaskom novog direktora aktivirali smo određene stvari i sanirana su tri mokra čvora, riješeno pitanje prostora za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja i obrazovanja, nabavljene su dvije peći i mislim da smo poboljšali uslove u toj školi. Kasnije smo se uključili i u sređivanje objekta Centralne škole. Pomogli smo opremanje i sanaciju tri učionice, škola se takođe uključila i određeni donatori i sve je to dalo rezultat. Škola je iz vlastitih sredstava sanirala određene nedostatke u područnom odjeljenju Dubnica a zajedno sa učenicima i nastavnicima uređeno je i školsko igralište. Dalji plan je ograđivanje školskog dvorišta.Mi smo radili na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kako bi regulisali odvijanje saobraćaja u blizini škole. Izražavamo zahalnost Vladi RS i premijeru Radovanu Viškoviću jer su izdvojili 20 000 KM za ograđivanje školskog dvorišta a kako su ukupna sredstva potrebna za ovaj posao veća od 60 000 KM, tražićemo još neke izvore finansiranja".

altMAGIC : Vraćamo se na poljoprivredu. Nedavno je podijeljeno 30 plastenika a u nacrtu budžeta za 2022-u godinu za subvencije je planirano 90 000 KM. Koje poljoprivredne kulture će biti podržane ?

Načelnik Savić : Realizovali smo projekat podjele 30 plastenika u saradnji sa Jedinicom za koordinacju poljoprivrednih projekata, člija je vrijednost 78 000 KM a u finansiranju su učestvovali i korisnici. Dalji plan je otvaranje 4 prodajna mjesta, odnosno punkta uz magistralni put, gdje će poljoprivredni proizvođači moći da prodaju svoje proizvode po maloprodajnim cijenama. Imali smo nedavno sastanak sa njemačkom organizacijom HELP i sa njima planiramo projekte za razvoj pčelarstva. U sektoru ovčarstva radićemo na poboljšanju sortne strukture i dalje nastaviti proces proširenja površina pod zasadima voća. Već imamo projekte koji su funkcionisai ove godine a odnose se na agrotehniku za malinarsku proizvodnju, sličan sistem planiramo i za proizvođače šljive. Razmatrali smo mogućnosti za realizaciju projekata u okviru programa EU4Agri".

alt

MAGIC : Na kraju da se osvrnemo i na epidemiološku situaciju u opštini Milići ? Kakvo je trenutno stanje ?

Načelnik Savić : Situacija je stabilna u poređenju sa novembrom prošle godine. Uglavnom do 15 do 20 ljudi se u kontinuitetu javlja sa simptomima. Mislim da je situacija stabilna jer imamo značajan broj građana koji su primili vakciju i ja lično smatram da je vakcinacija pravi odgovor na virus. Stoga, pozivam građane da iskoriste dostupnost vakcina i da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže a samim tim i širu društvenu zajednicu" - poručio je načelnik opštine Milići Marko Savić.


Poslednje ažurirano petak, 05 novembar 2021 09:58
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom