top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 8 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas63
mod_vvisit_counterJuče410
mod_vvisit_counterOve sedmice63
mod_vvisit_counterProšla sedmica3176
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1847
mod_vvisit_counterProšli mjesec15199
mod_vvisit_counterUkupno1726018
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : U toku procjena provođenja projekta u vrtićima "Prijatelji pravilne ishrane" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 11 novembar 2021 09:59

altMilići -Predškolske ustanove u Milićima, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku, koje su uključene u program ‘Prijatelji pravilne ishrane’ koji provode Ministarstvo prosvjete i kulture RS , Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS uz podršku UNICEF-a, u procesu su ocjenjivanja realizacije Programa i u zavisnosti od onog što su uradile u prethodnom periodu, dobiće dalje smjernice u cilju dostizanja certifikata "PRIJATELJ PRAVILNE ISHRANE". Predstavnici Ministarstva i Instituta RS, posjetili su i PU "Poleterac" u Milićima.

Koordinator inicjative "Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane" doc. dr Dragana Stojisavljević subspecijalista dijetoterapije kaže da je implementacija inicijative počela 2014. godine.

"Predškolske ustanove Birač regije u inicijativu su se uključile 2016.godine i današanja naša posjeta ima za cilj da vidimo da li su oni i bez našeg prisustva nastavilida implementraju ono što smo sa njima radili, da izvršimo predocjenjivanje i da na osnovu indikatora koje procjenimo damo smjernice za dalji rad u cilju sticanja cerrtifikata "Prijatelj pravilne ishrane" koji do sada samo ima PU "Čika Jova Zmaj" iz Foče" - kaže dr Stojisavljević i dodaje da će za mjesec dana milićki vrtić dobiti smjernice kako dalje da nastavi.

alt"Isto tako ćemo im pomoći kada je u pitanju jelovnik jer je Republika Srpska prvi put  2016.godine standardizovala ishranu u predškolskim ustanovama. Izrađeni su  standardi i normativi sa kuharicom kroz razlličita godišnja doba i tu smo od 2016.do 2021. prikupljali sugestije koji od jelovnika su rado prihvaćeni a koji ne , tako da će biti revidirana i kuharica i daćemo nove prijedloge" - ističe dr Stojisavljević i dodaje da djeca u suštini ne vole zeleno povrće a najviše vole jela koja u sebi sadrže puno tijesta što je faktor rizika za gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti.

Snježana Stojičić načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kultutre RS kaže da pored pravilne ishrane ovaj program podrazumijeva i zdrave stilove života.

alt"Govorimo o fizičkoj aktivnosti. Naime u predškolskim ustanovama svaka aktivnost počinje fizičkom aktivnošću, pa nadalje, kroz redovno pranje ruku i higijenu uopšte uči se o zdravim stilovima života, kako bi svako predškoslko dijete imalo pravilan rast i razvoj. Sigurno je na početku bilo i otpora, naročito prema jelovnicima a novina je uvođenje voćnih rođendana koji umjesto prave torte i slatkiša poslužuje voće" - kaže Stojičić i ističe da kroz program "Prijatelji pravilne ishrane" ostvaruje se bolja saradnja sa roditeljima.

Program „Prijatelji pravilne ishrane“ trenutno provodi 18 ustanova u RS koje su pokazale interesovanje da se uključe u program. PU "Poletarac" Milići dio je programa od 2016. godine – kaže direktorica milićkog obdaništa Ljubinka Savić.
"Mi smo naravno prihvatili ponudu resornog Ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS da uđemo u program zbog dobrobiti i zdravlja naše djece. Tako da, ovo je jedna dobra saradnja i mi program provodimo u onoj mjeri u kojoj možemo, jer mi nemamo zelenu pijacu i nisu nam neke namirnice dostupne, ali se trudimo da svakim danom uhvatimo korak sa onim što je predviđeno" - kaže direktorica Savić.
alt
Osim Milića, predstavnici nadležnog Ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS, juče (10.11.) su posjetili predškolske ustanove u Vlasenici, Zvorniku i Bratuncu a danas (11.11.) je planiarana posjeta vrtiću u Srebrenici.


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom