top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 18 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas88
mod_vvisit_counterJuče410
mod_vvisit_counterOve sedmice88
mod_vvisit_counterProšla sedmica3176
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1872
mod_vvisit_counterProšli mjesec15199
mod_vvisit_counterUkupno1726043
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Održano predavanje iz oblasti plasteničke proizvodnje PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 23 novembar 2021 11:20

altMilići - Danas je u amfiteatru SŠC "Milutin Milanković" u Milićima održano predavanje iz oblasti plasteničke proizvodnje na temu: "PROIZVODNJA POVRĆA U ZATVORENOM PROSTORU".Predavanje je dio projekta "Plastenička proizvodnja“ koji opština Milići realizuje u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom „Sasvim prirodno“ Milići i Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata (IFAD). Preko ovog projekta, 30 žena sa područja opštine, dobilo je plastenike od 100 m2 – kaže Dejan Golić samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Milići.

"Nedavno smo podijelili plastenike i sada je došao reda na predavanje koje je sastavni dio projekta. Na predavanju, koje su održali predavači iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, osim korisnica projekta mogli su da prisustvuju i drugi građani koji su zainteresovani za ovo predavanje" - kaže Golić.

altStručno predavanje o proizvodnji povrća u plastenicima održali su predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata (IFAD)."Znači krećemo od osnove u plasteničkoj proizvodnji od agrotehnike preko svih drugih mjera koje se tu primjenjuju. Imamo uzgajivače koji se nikada nisu bavili proizvodnjom povrća u plastenicima, tako da je predavanje razumljivo bez puno stručnih izraza a pripemili smo i literaturu koja  će im biti vodič u proizvodnji. To je što se tiče teorijskog dijela a kada je praksa u pitanju, obilazićemo poljoprivrednike na terenu i na licu mjesta davati savjete “– objašnjava Stevan Mesarović diplomirani inženjer poljoprivrede, predavač u IFAD projektu i dodaje da sledeće godine proizvodnja prelazi na viši nivo. "Sa proizvodnje paprike i paradajza, eventualno krastavca, proširujemo broj kultura na tzv. žuto povrće kao što su salate kupusnjače, mladi luk itd. " - kaže Mesarović.

alt

Korisnice projekta već su dobile plastenike sa pratećom opremom i uskoro planiraju sadnju. Predavanje će im koristiti kako bi na ispravan način krenule u proizvodnju.

"Planiram uskoro da posijem luk a na proljeće ću paprike, paradajz i krastavce i možda malo jagoda" - kaže Milena Knežević iz Podgore.

alt

Zbog proizvodnje paprika, paradajza i krastavca, za plasteničku proizvodnju se odlučila i Snežana Sekulić . "Učestvovala sam sa 430 KM u nabavci plastenika, zadovoljna sam uslovima koji su bili ponuđeni. U poljoprivredi imam iskustvo, nadam se da ni za plastenik ne treba puno više. Malo ću ovjde čuti na predavanju malo od drugih proizvođača i to je to " - kaže Snežana.

alt

Paprika, paradajz i krastavci u plasteniku, prioritet su i za Milicu Golić. "Prvi put se susrećem sa plasteničkom proizvodnjom. Još nismo ništa radili u plasteniku , nadam se da  će sve ići kako smo planirali" - kaže Milica.

alt

Dragana Jovanović u prvom redu planira da posadi paradajz i papriku. "Došla sam na ovo predavanje da saznam kako da uzgajam povrće u plasteniku i čim vrijeme dozvoli krećemo u sadnju" - kaže Dragana.

alt

Vrijednost projekta „Plastenička proizvodnja“ je oko 78 000 KM, od čega je opština Milići izdvojila oko 20 000 KM, korisnici blizu 13 500 KM a ostatak Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata.


Poslednje ažurirano utorak, 23 novembar 2021 11:22
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom