top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 15 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas16
mod_vvisit_counterJuče599
mod_vvisit_counterOve sedmice1077
mod_vvisit_counterProšla sedmica3102
mod_vvisit_counterOvaj mjesec8326
mod_vvisit_counterProšli mjesec13911
mod_vvisit_counterUkupno1746408
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : "Forum žena" održao okrugli sto o temi Položaj žena u postkonfliktnom društvu PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 08 decembar 2021 11:53

altMilići - Okrugli sto pod nazivom "Položaj žena u postkonfliktnom društvu", održan je juče u Milićima u organizaciji Udruženja "Forum žena" iz Bratunca. Aktivistkinja Udruženja Dragana Đurić kaže da je okrugli sto dio projekta "Žene i djevojke za mir i jednakost", koji se implementira u opštinama Bratunac, Srebrenica, Vlasenica I Milići. Cilj je da se iz lokalnih budžeta pomenutih opština, jasno naznače sredstva za implementaciju projekata koji se s jedne strane tiču preventivnog zdravlja žena a s druge njihovog ekonomskog jačanja.

alt“Žene su u prethodnom periodu učestvovale na jednom seminaru gdje su definisale određene prioritete za svaku lokalnu zajednicu kako bi se više uključile u procese donošenja odluka,zagovaranja I lobiranja za realizaciju prioriteta. Ono što je zajedničko za sve četiri lokalne zajednice jeste da se njihov glas manje čuje na mjestima odlučivanja u odnosu na muškarce, iako po popisu imamo veći broj žena nego muškaraca. Takođe, rodnoneodgovorni budžeti se izrađuju u svim lokalnim zajednicama I nadamo se da će donosioci odluka imati više sluha za žene u budžetu po pitanu mamografskih pregleda I ekonomskog osnaživanje žena kroz registraciju poljoprivrednih gazdinstava - prioritete koje su, u skoro svim opštinama žene navele” – kaže Đurićeva.

Okruglom stolu prisustvovali su samo predstavnici lokalnih vlasti iz Milića  I Vlasenice. Predrag Sušić  predsjednik SO Milići kaže da su iz lokalnog budžeta prethodnih godina izdvajana sredstava za prevenciju reproduktivnog zdravlja žena I najavljuje da će i u sledećoj godini za te namjene biti novca. “Opština Milići uvijek podržava ovakve stvari posebno kada je u pitanju prevencija zdravlja žena, mi smo I u prethodnom periodu izdvajali novac za ove namjene. Takođe I ekonomsko osnaženje žena je zahtjev koji treba podržati.” – kaže Sušić.

alt

U opštini Vlasenica osim preventivnih pregleda za žene i ekonomskog jačanja žena preduzetnica, akcenat je i na omladinskom organizovanju. Ivana Majstorović koordinator za izradu Omladinske politike, rad sa mladima I predsjednica Komisije za pitanja mladih kaže da kroz izradu Omladinske politike, žele da poboljšaju položaj mladih.“U saradnji sa institucijama opštine Vlasenica i Institutom za razvoj mladih "Kult", trenutno smo angažovani na izradi Omladinske politike. Urađeno je istraživanje o potrebama mladih, u izradi je projekat koji je rezultat analize pomenutg istraživanja” – kaže Majstorovićeva.

Željana Pjevalica Predsjednica Udruženja žena "Priroda" Bratunac  kaže da je na području opština Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica potrebno uraditi detaljniju analizu budžeta opština da bi se vidjelo koliko oni odgovaraju potrebama žena i muškaraca.

alt

“Svaka stavka u budžetu odgovara na neki problem. Recimo u stavci za poljoprivredu možemo izdvojiti određena sredstava za žene koje imaju registrovana komercijalna gazdinstva i time bi podstakli žene da razvijaju svoje agro-biznise, jer trenutni podaci pokazuju da svaka opština ima oko 4-5 registrovanih gazdinstava koje vode žene. Takođe, iz sredstava koja su namijenjenja socijalnim davanjima u budžetu, treba se voditi računa da i kroz ovu budžetsku stavku pomognemo recimo žene žrtve porodičnog nasilja. Budžet je najvažnija opštinska politika i trebamo zajedno da radimo i Vladin i NVO sektor, kako bu buždet na najbolji mogući način odgovorio potrebama građana i građanki” – kaže Pjevalica.

Projekat "Žene za mir i jednakost" koji na području opština Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica realizuje Udruženje "Forum žena" iz Bratunca, sprovodi se uz finansijsku podršku švedske Fondacije "Kvinna till Kvinna".


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom