top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 27 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas668
mod_vvisit_counterJuče940
mod_vvisit_counterOve sedmice3396
mod_vvisit_counterProšla sedmica5275
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5052
mod_vvisit_counterProšli mjesec20364
mod_vvisit_counterUkupno1851279
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Pčelarima predstavljen NODAS projekat "Zaštitimo pčele,spasimo ekosistem" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 24 decembar 2021 12:06

altMilići - Danas je u Milićima održana prezentacija projekta „Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem“,koji finansira njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz supervizuju HELP-a, a sufinasira opština Milići i Udruženje pčelara „Matica“ Milići. Predstavnik Udruženja za razvoj i afirmaciju društva NODAS Šemsudin Maljević napominje da će projekat trajati 18 mjeseci a aplicirati mogu svi zainteresovani građani koji se bave pčelarstvom a žive na teritoriji opštine Milići.

alt

"Riječ je o grantovima do 3000 eura u materijalu i opremi koja bi trebala omogućiti dalji razvoj, proširiti kapacitete ili omogućiti start. Aplikacija nije teška za popunjavanje. Osim pojedinačnih grantova, i Udruženje će imati grant u iznosu od 12 000 eura" - kaže Maljević i dodaje da je plan podržati 20 korisnika a možda i više. Aplicirati ne mogu zaposleni u državnim firmama, javne uprave ili ono koji nisu prijavljeni na području opštine Milići.


alt
alt

alt
Marko Tomić pčelar iz Milića, sekretar Udruženja pčelara "Matica" Milići kaže da je projekat povoljan i da daje mogućnost pčelarima da nabave ono što im je zaista potrebno.

„Ovo je povoljan projekat za naše pčelare. Do sada su nam svi projekti nametali svoja pravila u smislu da smo mogli dobijati opremu koju su oni nudili, ovaj projekat je nešto drugo. Mi apliciramo za opremu koja nama treba a učešće je simbolično,15 % npr. za nešto što košta 100 KM mi ćemo izdvojiti 15 KM. Što se tiče Udruženja , planiramo aplicirati za jednu liniju za pravljenje pogača ili za satne osnove. Ono što nam je trenutno problem je to što nemamo svoje prostorije, ali i to ćemo uskoro riješiti" - kaže Tomić.


altPenzioner Ljubisav Pavlović , član milićkog udruženja "Matica", pčelarstvom se bavi kako kaže od rane mladosti. Trenutno raspolaže sa 50 košnica na tri lokaliteta.

"Doskora sam posjedova 70 ali mi je mečka razbila 20. Pčele su mi stacionirane u Podravanju, Vukšićima i u Zvorniku. Pokušaću kroz ovaj projekat da obnovim određen broj košnica koje su zastarjele, možda topionik za vosak ili za pravljenje pogača. Med mi je osnovni proizvod. Za svoje potrebe i za prijatelje ponekad izvadim propolis, saće i polenov prah" kaže Pavlović i dodaje da je ove godine imao 300 kg meda koje je prodao.

"Koliko god meda da ima može se prodati ako je dobar. Za mene je livadski med najkvalitetniji a ove godine sam prodavao med ispod cijene, ali meni je dovoljn" - kaže Pavlović.

Ejub Hadžić iz Nove Kasabe dvije decenije je u pčelarstvu. Prve košnice bile su donacija kao podrška povratku.


alt"Dobio sam kao donaciju 10 sanduka sa malim brojem pčela i evo bavim se još uvijek. Sad sam izgubio mnogo pčela zbog nedostatka hrane/meda za pčele, ostao sam na 20 košnica. Imao sam 80 sanduka i volio bi kroz ovaj projekat da kupim još 10,20 košnica" - kaže Hadžić.

Na današnjoj prezentaciji podijeljene su aplikacije, koje su dostupne kako u Udruženju pčelara"Matica" tako i u opštini a rok za predaju trebao bi biti prva trećina januara sledeće godine.


Udruženje pčelara "Matica" iz Milića ima 40 članova sa ukupno 1500 prijavljenih košnica ali je broj pčelara u opštini Milići svakako veći jer nisu svi registrovani.

Poslednje ažurirano petak, 24 decembar 2021 12:12
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom